GHEE ELI KIRKASTETTU VOI

Ghee eli kirkastettu voi 

Kirkastettu voi eli ghee valmistetaan poistamalla voista maidon proteiini ja vesi. Se on siis laktoositon, hieman pähkinäisen makuinen voiöljy, joka kestää palamatta erittäin korkeita lämpötiloja ja säilyy huoneenlämmössä. Intiassa ghee mainitaan usein yhtenä ihmiskunnan vanhimmista “pyhistä ruuista” ja sillä on yhä keskeinen asema joogan ja ayurvedan parissa, jossa sitä on käytetty jopa lääkkeenä. 

Ghee sopii myös heille, jotka eivät muuten siedä maitotuotteita, sillä laktoosin ohella se ei sisällä myöskään kaseiinia. 

Vaikka ghee on tyydyttynyt rasvahappo, se kestää hyvin koviakin paistolämpötiloja. Se on myös samasta syystä monien ammattikokkien luottotuote. Voi ja useat kasviöljyt, kookosöljyä lukuun ottamatta, muuttuvat kovassa kuumuudessa haitallisiksi transrasvoiksi.