TERVEELLISET LUONNONSUOLAT

TERVEELLISET LUONNONSUOLAT

Suolalla on useita tärkeitä tehtäviä ihmiskehossa, sillä erilaiset suolat osallistuvat kehomme solunesteiden kulkeutumisprosessiin. Suolat huolehtivat mm. neste-, sokeri- sekä pH-tasapainosta, ehkäisevät lihaskramppeja ja suonenvetoja, vaikuttavat verenpaineeseen sekä yleisen mielialan ja energiatason ylläpitämiseen. Kehon toiminnan kannalta onkin tärkeää, että suolaa saadaan sopiva määrä. Täysin suolattomalla ruokavaliolla ei kannata olla, sillä suolapuutoksen oireita ovat mm. väsymys, voimattomuus, päänsärky ja pahoinvointi sekä pahimmillaan lihasheikkous, kouristelu ja sekavuus. Myös suolan laadulla on sen saannin kannalta väliä, sillä riittävän määrän lisäksi elimistö tarvitsee monipuolisesti erilaisia suoloja, jotta niiden keskinäinen suhde pysyy terveyttä edistävänä. Ihmiskehon tärkeimmät suolat ovat natrium ja kalium.  Jos nautittu suola sisältää vain yhtä suolamuotoa, kuten esimerkiksi perinteinen valkaistu pöytäsuola, joka on 99,9 % pelkkää natriumia, kehon suolatasapino ei pysy balanssissa ja tuloksena on mm. turvotusta, kuivumista ja kohonnutta verenpainetta.  Monet kokevat tällaisen yksipuolisen ja käsitellyn suolan maun myös pistävänä ruuanlaitossa. 

Himalajansuola 

Himalajansuola eli ruusu- tai kristallisuola on puhdasta, erittäin mineraalipitoista luonnonsuolaa, joka eroaa suuresti tavallisesta valkoisesta ruokasuolasta. Siinä missä ruokasuola on teollisesti käsiteltyä ja sisältää lähes yksinomaan natriumia, himalajansuola on puhdasta, luonnonmukaista ja käsittelemätöntä suolaa. Siinä on lukuisia erilaisia mineraaleja eli suoloja, jotka vastaavat kehomme tarpeisiin hyvin imeytyvässä muodossa. Himalajansuola sisältää mm. klooria, natriumia, kaliumia, mangaania, kalsiumia ja magnesiumia. 

Himalajansuola on syntynyt mannerlaattojen törmäysten seurauksina miljoonia vuosia sitten, jolloin laattojen väliin jäänyt saasteeton alkumeri haihtui vähitellen, ja jäljelle jäänyt suola puristui ja kristallisoitui Himalajan vuoriston alaosissa hienoksi jauheeksi. Himalajansuolaa sanotaankin kaikkein puhtaimmaksi maapallolla esiintyvistä suoloista. Käytetään kuin ruokasuolaa, juotavassa sitruunasuolavedessä sekä ulkoisesti ihonhoidossa. Himalajansuolan väri on sen sisältämien mineraalien takia vaaleanpunertava ja maku on vivahteikas sekä pehmeä.

Merisuola

Merisuola on voimakkaan makuista, kosteaa luonnonsuolaa, joka valmistetaan merivedestä auringon avulla haihduttamalla. Sitä käytetään normaalin ruokasuolan tapaan ruuanlaitossa ja esimerkiksi sisäisessä puhdistavassa suolahuuhtelussa. Himalajansuolaa voimakkaamman maun vuoksi, merisuolaa tarvitsee käyttää yleensä ruuanlaitossa pienempiä määriä ja se soveltuu erityisen hyvin kalaruokien maustamiseen. Merisuola on niin ikään vähemmän raffinoitua, eli käsiteltyä kuin tavallinen pöytäsuola, mistä syystä siinä on jäljellä runsaasti elimistölle tärkeitä mineraaleja kuten magnesiumia ja jodia, jotka tavallisesti häviävät prosessoinnin aikana. Merisuola voi olla väriltään valkeaa, harmahtavaa tai jopa hieman keltaista. Merisuolaa ostaessa kannattaa valita suola, joka on peräisin puhtaasta ympäristöstä ja varmistaa, ettei sitä ole valkaistu tai muutoin käsitelty. 

TUTUSTU ALLA FREETOXIN PAREMPIIN SUOLOIHIN: