Hormonihäiritsijät kosmetiikassa

MITÄ OVAT HORMONIHÄIRITSIJÄT?

Parabeenit ovat säilöntäaineita. Ne eivät aiheuta ihoärsytystä, joten ne ovat allergia- ja astmaliiton mukaan turvallisia käyttää kosmetiikassa. Parabeeenille voi olla allerginen jolloin ne  aiheuttavat ihoärsytystäkin. Parabeenejä on useita ja niistä metyyliparabeni reagoi auringonvalon kanssa aiheuttaen ihon ennenaikaista vanhenemista.

Mikä pahinta, parabeenit ovat hormonihäiritsijöitä, tarkemmin sanottuna estrogeenimatkijoita.Tutkimukset ovat todenneet parabeenejä löytyneen nimenomaan estrogeeniperäisistä syöpäkasvustoista, kuten rintasyöpäkasvaimista. Rottakokeissa suuret määrät parabeenia edesauttoivat syövän muodostumista muuten terveillä rotilla. Pohjoismaiset tutkimukset varoittavat, etteivät miehetkään ole turvassa parabeenituotteita käyttäessään.

Niiden on todettu aiheuttavan kivessyöpää ja sukuelimien epämuodostumia. Tämän lisäksi aikaistunutta puberteettiä, miehillä rintojen kasvua ja naisilla ylipainoa.

Parabeeni läpäisee ihoa hyvin ja kulkeutuu helposti elimistöön häiriten myös umpirauhasjärjestelmäämme. (käpy- ja kilpirauhanen, haima, lisämunuaiset, munasarjat, kivekset ja kateenkorva)

Tästä syystä näiden myös ruuan säilöntäaineena käytettyjen fenoliyhdisteiden (moni on varmaan kuullut BPA:sta eli bisfenoli-A:sta jota vielä jokunen vuosi sitten oli myös esim. tuttipulloissa) käyttöä kosmetiikassa on rajoitettu.

Raja-arvot per tuote ovat pieniä mutta mitä tapahtuu kun kylpyhuoneessasi läträät kehoosi kahta tai kyselyiden mukaan jopa yhdeksää eri tuotetta kehollesi. Parabeenien määrä kropassa alkaa olla melkoinen.

Nämä aineet eivät tuohoudu luonnossa. Onhan ne tehty estämään juuri bakteerien kasvua tuotteessa, joten bakteerit eivät niitä myöskään pääse kehossasi hajottamaan.

Parabeeneja on löydetty ihmisten virtsasta ja ne vaikuttavat negatiivisesti merinisäkkäisiin joutuessaan vesistöihin.

Parabeenit ovat siis edullisia ja tehokkaita säilöntäaineita ja hajusteita. Tuote saattaa säilyä muuttumattomana vuosikymmeniä!

Säilöntäainemuodossa parabeeni on helppo bongata INCI-listasta. Kaikki -paraben loppuiset aineosat pitäisi laittaa hälytyskellot soimaan. Hajusteita ei lain mukaan tarvitse eritellä, joten jos tuotteesi sisältää mystisesti vain hajusteita, voivat ne olla näitä fenoliyhdisteitä.

Naiset, te tiedätte mitä tapahtuu pari päivää ennen kuukautisia.

Niin kutsuttu PMS eli premenstruaalioireyhtymä saa sinut välillä raivon partaalle ja välillä itkemään vessapaperirulla mainokselle. Tämä johtuu siitä, että herkkä hormonijärjestelmäsi heittää hiukan kuperkeikkaa. Tämä tapahtuu sinun kroppasi puolesta, luonnollisesti.

Mutta kun tuuttaamme kehoomme hormonihäiritsijöitä ulkopuolelta, joko kosmetiikan tai vaikka vain elintarvikepakkausten kääreistä alkaa järjestelmällä olla tukalat paikat.

Haluatko todella, että jokin ulkoisesti käytetty tuote saattaa olla yksi syy siihen miksi et pääsee eroon sokerinhimostasi tai miksi puolison naama alkaa ärsyttää?

Millä tämä sitten korvataan? Luonto tarjoaa meille moniakin säilöntäaineita. Oma lempparini on viinirypäleensiemenöljy mutta myös monet yrtit ja eteeriset öljyt ovat hyviä tuhoamaan ei-toivottujen bakteerien ja sienten kasvua tuotteessa. Ja näistä saadaan myös sitä ihana tuoksua ilman parabeeneja.

Syy miksi luonnonmukaisia säilöntäaineita ei käytetä on hinta. Parabeeni on halpaa ja tehokasta aivan kuten silikonit ja sulfaatitkin.

Tuote säilyy kauemmin eikä kuluttajan tarvitse maksaa tuotteesta montaakaan euroa. Tämä on kuitenkin pieni säästö siitä, mitä umpirauhasjärjestelmää sotkevat parabeenit tekevät terveydenhoidon kustannuksille, esimerkiksi kilpirauhasongelmissa.

Tästä syystä mm. pohjoismaat ( Tanska, Suomi, Islanti, Norja ja Ruotsi ) lähettväti EU:lle jo vuosia sitten (2014) nootin tutkimusten kiirehtimisestä ja mahdollisesti parabeenien kieltämiseksi kokonaan. Hoidot tulevat valtioille kalliiksi.

Artikkelin on kirjoittaja Hanna Borg, Helsinkiläinen Ekokampaaja