Ihana Raakaleipä

Tämä raakaleipä valmistuu pitkään, jopa 24h mutta on erittäin yksinkertainen ja helppo herkku, joka pursuaa tuoreiden kasvisten ravinteita ja entsyymejä. Se on minun leipäni, jonka päälle voi rakentaa vaikka “raakapizzan” taikka mitä tahansa ruokaisia leipiä. Ihan överiherkku Punajuurihummuksen kanssa. Nämä leivät eivät ole näkkäriä, vaan niiden on tarkoitus jäädä pehmeiksi.

  •  2,5dl pellavansiemeniä
  • 2,5dl auringonkukan siemeniä
  • 2 sipulia pilkottuna
  • 2,5dl tomaattia pilkottuna
  • 0,5dl oliiviöljyä
  • t-lusikallinen puhdistamatonta suolaa
  • tuoretta rosmariini
  • tuoretta basilikaa

Siemenet kannattaa liottaa ennen käyttöä. Lue lisää täältä. Laita siemenet blenderiin ja jauha niitä niin, että ne rikkoontuvat. Pilko tomaatti ja sipulit. Laita kaikki ainekset blenderiin ja pyöräytä niitä nopeasti niin, että ainekset muuttuvat taikinamaiseksi massaksi. Alla kuvia! Laita leivinpaperi uunipellille. Kaada massa pellille ja levitä ohueksi levyksi. Jos sinulla ei ole kuivuria, säädä uuni alle 50 asteen. Kiertoilmavastus on paras. Annan leivän olla haaleassa uunissa 12h. Olisi tärkeää ettei uunin lämpötila nouse yli 50 asteen. Tarkoitus ei ole kypsyttää vaan kuivata massaa ja säilyttää ravinteet ja entsyymit.

12h tunnin jälkeen pellilisen voi leikata paloiksi ja kääntää ne. Minulla on kiertoilmauuni, joten otan lämmöt tässä vaiheessa kokonaan pois. Annan leipien kuivua näin myös toiselta puolelta muutaman tunnin. Voit siirtää palaset kuivumaan myös pöytätasolle ilman uunia. Leivät ovat valmiita, kun kostea pinta myös pohjapuolelta on kuivunut. Siirrä leivät ilmatiiviiseen rasiaan (pakasterasia) ja säilytä jääkaapissa. Tosin ne eivät kauaa säily kun ovat niin hyviä ja käteviä.

Ainekset blenderissä.

Massa ennen levitystä.

Uunissa kuivuva leipä muutaman tunnin päästä.

Valmiit leivät matkalla jääkaappiin.