Miksi valita luonnonkosmetiikka?

MITÄ ON LUONNONKOSMETIIKKA

Oikea, aito luonnonkosmetiikka valmistetaan luonnonmukaisista ainesosista ja raaka-aineista, joiden alkuperä tulee olla jäljitettävissä. 

Näitä raaka-aineita ovat mm villit luonnonkasvit, yrtit, erilaiset kukat, luonnonmukaisesti viljellyt pensaat ja puut, kylmäpuristetut kasviöljyt, kasvirasvat ja -vahat, lähdevesi sekä maamineraalit. Raaka-aineita tarjoavaa luontoa ei saa vahingoittaa. 

Kasviperäisissä raaka-aineissa suositaan sertifioitua luomulaatua. Synteettisten hajusteiden, öljyjen, rasvojen ja väriaineiden käyttö on kielletty. Kiellettyjä ovat myös silikonit sekä mineraaliöljyt, esim. parafiini ja vaseliini. Eläinrasvat ja proteiinit eivät ole sallittuja. Mehiläisvaha ja lanoliini ovat sallittuja. Jos eläinperäisia raaka-aineita käytetään, eläimiä ei saa vahingoittaa niitä hankittaessa.

Luonnonkosmetiikkaa ei koskaan testata eläimillä. Tuotteiden testaaminen tapahtuu vapaaehtoisilla ihmisillä valvotuissa olosuhteissa. Eläinten ja ympäristön hyvinvoinnista huolehditaan kaikissa luonnonkosmetiikan tuotannon vaiheissa. Tuntuu hyvältä todeta, että luonnonkosmetiikan käyttö lisää ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvointia.

Kaiken muun hyvän lisäksi luonnonkosmetiikatuotteet ovat tehokkaita. Luonnonkosmetiikka edistää ja tukee ihon luonnollisia toimintoja. Tuotteet sisältävät turvallisia luonnon aktiivi-aineita, jotka ihomme tunnistaa. Iho pystyy hyödyntämään tunnistamansa aktiiviaineet tehokkaasti. Tavallisen kosmetiikan synteettisissä täyteaineissa ei ole mitään, minkä iho voisi hyödyntää. 

Luonnonkosmetiikkaa ei toistaiseksi määritellä laeilla. Siksi synteettisiä tuotteita voidaan kutsua luonnolliseksi taikka luonnonkosmetiikaksi ilman tarkempia määritelmiä. Koska tämä on sallittua, yritykset voivat käyttää mitä tahansa sanoja tuotteidensa markkinoinnissa. 

MIKSI LUONNONKOSMETIIKKAA?

Yllämainittu ”viherpesu” eli väärien luonnonmukaisten mielikuvien käyttäminen markkinoinnissa paljastaa totuuden. Me ihmiset tiedämme luonnon ja luonnollisuuden arvon. Me myös tiedämme, ettei epäaito ja kemiallinen ole meille hyväksi. 

Iho on ihmisen suurin elin. Ihosi imeyttää kaiken mitä siihen laitetamme, joten tätä todellakin kannattaa ajatella. Ihon kautta kehoon pääsee lukemattomat määrät partikkeleita ja on sanomattakin selvää, että kaikki mitä iholle laitamme vaikuttaa myös sisäisesti.

Suurimmaksi ja turhimmaksi möröksi me freetoxissa koemme hormonihäiritsijät. Aineet, jotka vaikuttavat hormonitoimintaamme. Hormonit määrittelevät meissä kaiken. Rakastumisen, nälän, rasvanpolton, kiukun, ilon… Olisi aiheellista olla häiritsemättä tätä evoluution tarkkaan harkittua kokonaisuutta.

Entäpä ympäristö? Kosmetiikan käytettämät sulfaatit tappavat pieneliöt järvistä sekä kuivattavat ihoa voimakkaasti. Sulfaatit ovat peseviä aineosia ja muodostavat saippuaan ylellisen vaahdon. Vaahto ei kuitenkaan ole sama asia, kuin puhtaus. Yleisimpiä oireita mitä sulfaatit aikaansaavat ovat kuiva hilse hiuspohjassa. Pahimmassa tapauksessa iho saattaa jopa haljeta ja aueta. Hammastahnojen sulfaatit ovat yleisin syy suunympärysihottumaan (perioraalidermatiitti). On siis tärkeää huolehtia myös ihon kosteustasapainosta luonnonkosmetiikan avulla.

SILIKONI ESTÄÄ HIUSTEN VAPAATA KASVUA

Hiustenhoidossa synteettiset aineet kuten silikoni ovat tehokkaita sulkemaan hiussuomuja. Silikoni on edullista ja tehokas kalvonmuodostaja. Se  rasvaliukoisena muodostaa kalvon myös hiuspohjaan. Tämä tukkii karvatupen ja estää näin hiusten vapaan kasvun. Tätä meille ei ole koskaan kerrottu. Silikoni on varsinkin suomalaiselle hennolle hiukselle todella raskas aine ja saa myös hiukset valumaan pitkin päätä.

Mennään vielä syvemmin hormonihäirikköihin, sulfaatteihin ja siihen mitä kaikkea hyvää luonto meille tuottaakaan. Puhutaan myös siitä, miten tunnistat nämä aineet INCI-listasta. Asiantuntijana meillä näissä aiheissa toimii ihana Helsinkiläinen ekokampaaja Hanna Borg. Hanna on valminnut Freetox-kaupan Farfallan hiustenhoitotuotesarjan, joka sisältää vain luonnon omia raaka-aineita ilman tekstissä mainittuja pahiksia.

Siihen asti nappaa verkkokaupasta puhtaat luonnollisen kosmetiikan tuotteet. Freetox toimii vain pitkään alalla toimineiden, luottettavien ja uskomattoman hienoa työtä tekevien suomalaisten luonnonkosmetiikkamaahantuojien ja luonnonkosmetiikkasarjojen kanssa.