Miksi pähkinät ja siemenet kannattaa liottaa?

Miksi pähkinät ja siemenet kannattaa liottaa?

Pähkinät ja siemenet ovat todella energiapitoisia ja muutoinkin ravinnerikkaita kasvikunnan tuotteita, joilla on hyvä täydentää ruokavaliota. Hyvien rasvojen lisäksi pähkinät ja siemenet sisältävät proteiineja ja useita vitamiineja ja hivenaineita. Niiden runsaat kuidut auttavat myös suolen toiminnassa riittävän nesteen kanssa nautittuna.

Pähkinät ja siemenet sisältävät luontaisesti fytiinihappoa, joka sitoo itseensä positiivisesti varautuneita metalleja. Fytiinihappoa löytyy myös muun muassa palkokasveista ja viljoista. Fytiinihapon tehtävä on estää ennenaikainen itäminen ja auttaa säilyttämään ravintoaineet, jotta kasvi voi kasvaa. Tämä voi heikentää esimerkiksi magnesiumin, raudan ja sinkin imeytymistä siemenistä ja pähkinöistä ja vaikeuttaa ruuansulatusta. Riittävä liotus irrottaa fytiinihapon, minkä jälkeen pähkinöiden ja siemenien ravinteet imeytyvät paremmin ja ne sulavat paremmin. Liotetut siemenet on myös mahdollista idättää, jolloin niiden ravintoarvo nousee entisestään. Tätä ravintoaineiden vapauttamista kutsutaan myös pähkinöiden ja siementen aktivoinniksi.

Liotus: Huuhtele pähkinät ja siemenet ja liota niitä runsaassa vedessä yön yli tai vähintään 2 tuntia. Huuhtele ne myös lopuksi ja laita kuivumaan esim. laakealle astialle.

Idätys: Laita liotetut siemenet idätysastiaan. Idätysastiaksi sopii esimerkiksi lasipurkki, jonka suuaukko on peitetty harsokankaalla. Pane purkki suupuoli alaspäin n. 45 asteen kulmaan, jotta ylimääräinen vesi valuu pois ja siemenet saavat ilmaa. Hyvä paikka purkille on esim. astiankuivauskaapin alahylly. Huuhtele siemeniä päivittäin 2-3 kertaa. Lajista riippuen idätys ja itujen muodostuminen kestävät 12 tunnista kuuteen vuorokauteen.

Foodin Macadamiapähkinä, 500g, luomu, raaka

27,90 

Macadamiat sopivat monenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan, sekä naposteltavaksi sellaisenaan. Voit valmistaa niistä macadamiamaitoa ja käyttää niitä myös osana myslejä, eväs- ja herkkusekoituksia sekä sellaisenaan esimerkiksi puurojen ja salaattien joukossa.

Macadamiat sisältävät vähemmän hiilihydraatteja kuin muut pähkinät ja soveltuvat siten hyvin myös vähähiilihydraattiseen ruokavalioon.

Lue Lisää

 

Foodin Pinjansiemen (Sembramännyn), Luomu, Raaka, 100g

7,50 

Super ravinteikkaat Foodin Pinjansiemenet ruuanlaittoon, leivontaan ja naposteltavaksi!

Pehmeän rasvaisia ja herkullisen makuisia!

Raaka, luomu, gluteeniton, maidoton, vegaaninen, GMO-vapaa. Ei sisällä lisä- tai säilöntäaineita.

Lue Lisää

 

Foodin Parapähkinä Luomu Raaka 200g

5,25  4,20 

Foodinin superherkullinen parapähkinä on todellinen seleenipommi!

Lue Lisää

 

Foodin Pekaanipähkinä Luomu Raaka 400g

22,90  18,30 

Foodinin todella herkullinen ja ravinnetiheä pekaanipähkinä! Foodinin pähkinät ovat aivan omaa luokkaansa!

Nyt myös isompi pakkauskoko.

Lue Lisää

 

Foodin Saksanpähkinä, Luomu, Raaka, 350g

10,90  8,60 

Ihana ja ravinnetiheä saksanpähkinä! Luomuna tottakai!

Lue Lisää

 

Foodin Saksanpähkinä Luomu Raaka 120g

4,10 

Ihana ja ravinnetiheä saksanpähkinä! Luomuna tottakai!

Lue Lisää

 

Foodin Hasselpähkinä Luomu 500g

11,75  9,56 

Upea luomu Hasselpähkinä! Pähkinät aina luomuna, eikös?

Lue Lisää

 

Foodin Cashewpähkinä Luomu 200g

5,95 

Oi kuinka mä rakastan cashewpaäkinöitä! Luomuna tottakai!

Lue Lisää