Miksi pähkinät ja siemenet kannattaa liottaa?

Pähkinät ja siemenet ovat todella energiapitoisia ja muutoinkin ravinnerikkaita kasvikunnan tuotteita, joilla on hyvä täydentää ruokavaliota. Hyvien rasvojen lisäksi pähkinät ja siemenet sisältävät proteiineja ja useita vitamiineja ja hivenaineita. Niiden runsaat kuidut auttavat myös suolen toiminnassa riittävän nesteen kanssa nautittuna.

Pähkinät ja siemenet sisältävät luontaisesti fytiinihappoa, joka sitoo itseensä positiivisesti varautuneita metalleja. Fytiinihappoa löytyy myös muun muassa palkokasveista ja viljoista. Fytiinihapon tehtävä on estää ennenaikainen itäminen ja auttaa säilyttämään ravintoaineet, jotta kasvi voi kasvaa. Tämä voi heikentää esimerkiksi magnesiumin, raudan ja sinkin imeytymistä siemenistä ja pähkinöistä ja vaikeuttaa ruuansulatusta. Riittävä liotus irrottaa fytiinihapon, minkä jälkeen pähkinöiden ja siemenien ravinteet imeytyvät paremmin ja ne sulavat paremmin. Liotetut siemenet on myös mahdollista idättää, jolloin niiden ravintoarvo nousee entisestään. Tätä ravintoaineiden vapauttamista kutsutaan myös pähkinöiden ja siementen aktivoinniksi.

Liotus: Huuhtele pähkinät ja siemenet ja liota niitä runsaassa vedessä yön yli tai vähintään 2 tuntia. Huuhtele ne myös lopuksi ja laita kuivumaan esim. laakealle astialle.

Idätys: Laita liotetut siemenet idätysastiaan. Idätysastiaksi sopii esimerkiksi lasipurkki, jonka suuaukko on peitetty harsokankaalla. Pane purkki suupuoli alaspäin n. 45 asteen kulmaan, jotta ylimääräinen vesi valuu pois ja siemenet saavat ilmaa. Hyvä paikka purkille on esim. astiankuivauskaapin alahylly. Huuhtele siemeniä päivittäin 2-3 kertaa. Lajista riippuen idätys ja itujen muodostuminen kestävät 12 tunnista kuuteen vuorokauteen.