Mitä jokaisen naisen pitäisi tietää omasta kehostaan: ESTROGEENIDOMINANSSI

On olemassa hormoni, joka oikeastaan tekee meistä naisista naisia. Arvasit oikein, se on estrogeeni. Estrogeeni on loistava hormoni, se tekee sinusta naisen! Se tekee sinusta kauniin ja kehostasi naisen kehon.

Monesti estrogeenitasomme saattavat kuitenkin olla epätasapainossa, joka saa meidän tuskailemaan oman naiseutemme ja naishormoniemme kanssa. Luulemme, että niissä ja meissä on jotain vikaa, kun saamme oireita, joita kutsutaan “naisten vaivoiksi”.

Näen joka kerta hieman punaista, kun kuulen niin sanottavan. Meitä naisia ei ole luotu tänne maailmaan elämään elämäämme viallisten hormonien kanssa! Se, että naisen hormonitoiminta poikkeaa miesten hormonitoiminnasta ei tee siitä yhtään miesten hormonitoimintaa huonompaa.

“Naisten vaivojen” oireita tulee vain, kun emme ymmärrä omaa hormonitoimintaamme ja kohtelemme tietämättämme kehoamme väärin. Estrogeeniin liitettyjen ongelmien taustalla on elintavat ja erilaiset ympäristötekijät, jotka voivat aiheuttaa estrogeeni hormonin epätasapainoa ja lisätä sen haitallisia muotoja. Kun taas teemme kehomme ja hormonitoimintamme suhteen hyviä ratkaisuja, naishormonimme toimivat balanssissa ja “naisten vaivamme” poistuvat.

Puhutaan siis hieman estrogeenistä ja tutustutaan tähän ihanaan hormoniin, joka on tästä lähtien sinun paras ystäväsi. Estrogeeniä ei siis tule pelätä, mutta sen toiminta on jokaisen naisen tärkeää ymmärtää.

Miten ja missä keho tuottaa estrogeeniä?

Estrogeenia tuotetaan munasarjoissa, lisämunuaisissa ja rasvasoluissa. Siksi on syytä pitää lempeästi huolta rasvasoluista.

Tämän vuoksi on hyvä ylläpitää optimaalista ruokavaliota, laskea tulehdusta ja pitää huolta ruoansulatushormoneista.

Muistathan myös, että lisämunuaiset eivät pysty tuottamaan naishormoneja, jos stressi pakottaa ne tuottamaan kortisolia jatkuvasti tai ne ovat ”uupuneet” liian pitkään jatkuneesta stressistä.

Hyvin pieniä määriä estrogeenia tuotetaan myös maksassa, rinnoissa ja iholla. Tämä on tärkeää esivaihdevuosissa tai vaihdevuosissa oleville naisille. Maksan kunto on tärkeää niin ruoansulatus- kuin naishormoneillekin.

Estrogeeniä on olemassa kolmea muotoa

E1 estrone eli heikko estrogeeni, jonka määrä on korkea menopaussissa ja raskauden aikana.
E2 estradiol, aggresiivinen muoto, joka on korkeimmillaan premenopaussissa ja on yhteydessä hormonaalisiin syöpiin.
E3 estriol estrogeenin suojeleva muoto, josta kertoo hyväkuntoinen ja nuorekas iho ja limakalvot. E3 estää kuumia aaltoja ja yöhikoilua sekä hormonaalisia syöpiä.

E3 on estrogeenien hyvis, tätä me haluamme ja tämän vuoksi tulemme tekemään täällä töitä ruokavalion ja kehon puhdistuksen kanssa.

Estrogeenidominanssi

Kun keho tuottaa estrogeeniä liikaa, ja erityisesti sen E1- ja E2 -muotoja, eikä se ole enää balansissa suhteessa muihin hormoneihin, puhumme estrogeenidominanssista. Estrogeenidominanssi aiheuttaa monia oireita. Sinulla voi olla estrogeenidominanssi, jos tällä listalla on sinulle tuttuja asioita:

 • Lihominen, selluliitti
 • Rasva lantiolla ja reisissä
 • Pms, endometrioosi
 • Kivuliaat kuukautiset, runsas vuoto, menopaussin jälkeinen vuoto
 • Olet joskus käyttänyt e-pillereitä
 • Päänsäryt, migreeni
 • Masennus, ahdistus
 • Ärsyyntyneisyys, mielialan vaihtelut
 • Kilpirauhasongelmat, sappiongelmat
 • Allergiat
 • Kyhmyt rinnoissa
 • Turvotus
 • Maksaläiskät, hämäkkisuonet
 • Hiusten lähtö

Estrogeenidominanssis on olemassa kolmea muotoa:

Estrogeenia on liikaa verrattuna progesteronin määrään eli estrogeenin progesteronin epäedullinen suhde.
Liikaa Estradolia (E2). Elintavat ja xenoestrogeenit (kemikaalit) aiheuttavat E2:n liiallisen osuuden estrogeenimuodoissa.
Keho pilkkoo estrogeenia ”likaiseksi” estrogeeniksi eli haitallisiksi ja tulehdusta aiheuttaviksi aineenvaihduntatuotteiksi. Tähän vaikuttaa maksan ja suolistomikrobiomin eli estobolomin sekä suoliston huono kunto.

Naisella voi olla yksi, kaksi tai kaikki estrogeenidominanssimuodot.

Estrogeenidominanssi ja samanaikainen estrogeenin väheneminen esi- ja vaihdevuosi-ikäisillä naisilla

Meillä voi olla samaan aikaan alentuneet määrät estrogeenia sekä estrogeenidominassi! Voin sanoa, että se ei ole helppoa se😀!

Vaikka estrogeenin määrä vähenee, sinulla voi olla liian vähän progesteronia suhteessa estrogeeniin, liikaa E2:ta tai keho voi pilkkoa estrogeenia ”likaiseksi estrogeeniksi” eli haitallisiksi ja tulehdusta aiheuttaviksi aineenvaihduntatuotteiksi.

”Likaisen” estrogeenin vuoksi suolen tyhjentymisestä tulee huolehtia, jopa suolihuuhtelut ovat suositeltavia.

Miten progesteroni liittyy estrogeenidominanssiin?

Yli 55 vuotiailla naisilla progestroni lähtee laskemaan. Silloin on YHÄ ERITTÄIN TÄRKEÄÄ huolehtia maksan ja suoliston kunnosta sekä vähentää xenoestrogeenien (kemikaalien) määrää elämässä.

 • Alhaisen progesteronin oireet ovat samat kuin estrogeenidominanssissa, mutta lisäksi siihen kuuluvat:
 • Yöheräämiset
 • Hedelmöittymisvaikeudet
 • Kuumat aallot

Aggressiivinen E2 estrogeeni on hormonaalisten syöpien takana ja progesteronin laskiessa estrogeenin laadulla on entistä enemmän merkitystä.

Jos kärsit estrogeenidominanssin oireista, suosittelen sinulle erityisesti pantoteenihappoa, joka on oikea supervitamiini naishormonien tasapainottamisessa:

B5 ELI PANTOTEENIHAPPO ON OIKEA SUPERVITAMIINI

Virallisia terveysväittämiä löytyy ihaltava pino:
1. Pantoteenihappo edistää normaalia henkistä suorituskykyä (tämä oli mulle niin tarpeen
2. Pantoteenihappo auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
3. Pantoteenihappo edistää normaalia energiaaineenvaihduntaa
4. Pantoteenihappo edistää steroidihormonien, D-vitamiinin ja joidenkin hermovälittäjäaineiden normaalia synteesiä ja aineenvaihduntaa

* Se voi auttaa myös painonpudottajaa, koska se varmistaa elimistöstä vapautuvien rasvahappojen pilkkoitumisen kokonaan.
* Sillä olennainen merkitys lisämunuaisen hormonien erittämisen kannalta stressitilanteessa
* Sillä on olennainen merkitys hermojärjestelmän optimaalisen toiminnan kannalta
* Sitä tarvitaan hiilihydraattien ja, rasvojen ja proteiinien aineenvaihduntaa varten.
* Sitä tarvitaan lihassolujen polttoaineena ja se voi parantaa fyysistöä suoritusta.
* Sen uskotaan lievittävän kroonista väsymystä, lisäävän stressinsietokykyä, edistävän ruuansulatusta, vähentävän nenän tukkoisuutta ja olevan hyvä apu tupakoinnin lopettamisessa.

Pantoteenihapon puutos saattaa aiheuttaa heikkoutta, väsymystä, päänsärkyä, ruuansulatusvaivoja, jalkojen kipeytymistä, univaikeuksia, masennusta, pahoinvointia, stressinsietokyvyn alentumista, pistelyä ja lihaskramppeja.

B5 eli pantoteenihappoa löytyy pavuista, kasviksista, hiivasta, lihasta ja kananmunista. Ongelma sen saannin kanssa johtuu siitä, että tuhoutuu erittäin tehokkasti ruuanvalmistuksessa. Siksi sen riittävä saaminen on hyvä varmistaa lisäravinteena, jos kärsit estrogeenidominanssin oireista.

Olen itse saanut valtavasti arkeeni lisää voimaa ja vahvuutta tästä lisäravintesta.

Klikkaa tästä tuotteeseen