Mitä on raakasuklaa?

Mikä raakasuklaa? 

Raakakaakao on 100 % kuumentamatonta kaakaota, jota saadaan suoraan kaakaopavuista käyttämällä ne joko sellaisenaan tai jauhamalla pavut jauheeksi. Jauhetta voi käyttää esim. juomien ja smoothien seassa tai raakasuklaan valmistuksessa. Raakasuklaan pääraaka-aine on siis raaka, mahdollisimman vähän käsitelty kaakao, jossa on ravinteet tallella. 

Raakasuklaa eroaa merkittävästi ns. tavallisesta maitosuklaasta juuri sen korkean kaakaopitoisuuden ja matalan lämpökäsittelyn vuoksi. Maitosuklaa sisältää pääosin sokeria ja maitojauhetta ja vain muutamia prosentteja paahdettua kaakaota. Näin siinä ei ole enää kaakaon ravinteita tallella. Raakasuklaa eroaa myös tummasta suklaasta, sillä vaikka kaakaon prosentuaalinen osuus onkin tummassa suklaassa maitosuklaata suurempi, siinäkin kaakao on käsitelty kuumuudessa. Tummat suklaat sisältävät lisäksi usein myös valkoista sokeria, siinä missä raakasuklaa makeutetaan yleensä terveellisimmillä vaihtoehdoilla kuten hunajalla tai kookossokerilla. 

RAAKAKAAKAO

Raakakaakao on hyvin ravinteikas ruoka-aine. Raaka kaakao tarkoittaa, ettei sitä ole käsitelty yli 42 asteen lämmössä, jotta sen runsaat ravinteet säilyvät. Kaakao sisältää yli 1200 vaikuttavaa ainesosaa ja merkittävä 10 % kaakaon painosta on antioksidantteja, jotka suojelevat monin tavoin elimistön soluja. Antioksidantit yhdistetään mm. sydänterveyteen ja ihon hyvinvointiin. Raaka käsittelemätön kaakao sisältää myös mm. magnesiumia, kaliumia, kuparia, sinkkiä ja rautaa. Lisäksi kaakaossa on runsaasti kuituja, entsyymejä ja aminohappoja kuten tryptofaania, joka on hyvänolohormoni serotoniinin esiaste. Kaakaossa on myös arginiiniä ja teobromiinia, joiden piristävän ja suorituskykyä nostavan vaikutuksen vuoksi mm. urheilijat suosivat raakaa kaakaota. Kaakao soveltuu myös erittäin hyvin pimenevään vuodenaikaan, uupuneille ja paljon ajatustyötä tekeville.