Pakurikääpä

Pakurikääpä 

Pakurikääpä on monivuotinen lahottajasieni, joka kasvaa elävissä lehtipuissa, useimmiten koivuissa, myös Suomessa. Pakurikääpää voi kerätä itse ja siitä voidaan mm. keittää teetä. Pakurikääpää on lisäksi saatavana vahvoina uutteina, jauheina ja pillerimuotoisina ravintolisävalmisteina sekä kosmetiikkatuotteina.

Pakurikäävällä on pitkä käyttöhistoria perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä sekä venäläisessä kansanparannuksessa. Venäjällä pakuria on käytetty erityisesti vatsa- ja iho-ongelmien hoitoon sisäisesti ja ulkoisesti. 

Pakurikäävästä on yli 1000 tieteellistä tutkimusta, mutta lisää kliinistä näyttöä tarvitaan. Tutkimuksissa on noussut jo nyt esille sen poikkeuksellisen korkea antioksidanttipitoisuus, jota mitataan ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity)-arvolla. Pakurikäävän ORAC-luku on erittäin korkea 52.452 kun taas esimerkiksi metsämustikan ORAC-arvo on 6.552 ja pensasmustikan 2.400. 

Pakuri sisältää siis runsaasti antioksidanttisia yhdisteitä kuten melaniinia, jotka auttavat erilaisten tulehdusrektioiden alentamisessa. Lisäksi pakurikäävän runsas superoksididismutaasipitoisuus (SOD) auttaa neutraloimaan ja poistamaan haitallisia vapaita radikaaleja kehosta.