Suomalaiset superfoodit

Suomalaiset superfoodit

Suomen luonnossa on lukuisia ravintorikkaita kasveja, jotka tukevat monipuolisesti hyvinvointia. Näitä kotimaisia superfoodeja on esimerkiksi lehtipuiden rungoilla kasvava ja kansanlääkinnästäkin tuttu pakurikääpä-sieni, josta voi keittää antioksidanttirikasta teetä. Pakurikääpä on ns. adaptogeeni, jota käytetään tukemaan ja tasapainottamaan elimistön toimintoja erityisesti kuormittavissa elämäntilanteissa. Pakurikäävän lisäksi toinen Suomen luonnossa esiintyvä voimakas adaptogeeni on Lapissa kasvava ruusujuuri.

Sienien lisäksi loppukesästä ja syksyllä kypsyvät marjat kuten tyrni, aronia, puolukka, ruusunmarja, pihlajanmarja ja viinimarjat sisältävät erityisen runsaasti vitamiineja, kuituja ja antioksidantteja, joista etenkin mustikka sisältää myös silmien terveydelle tärkeää luteiinia. Luteiinia löytyy myös tummanvihreistä kasveista kuten voikukan lehdistä ja pinaatista.

Tummanvihreät kasvit ovat muutoinkin erinomainen karotenoidien, K-vitamiinin ja usein myös raudan lähde. Vihreistä villikasveista mm. nokkonen, voikukan lehdet ja vuohenputki ovat ravintorikkaita ja maistuvia vaihtoehtoja mm. salaatteihin, pestoihin ja erilaisiin paistoksiin. Keväällä kypsyvät kuusenkerkät sisältävät flavonoideja, kalsiumia, magnesiumia, C-vitamiinia ja kaliumia. Kuusenkerkät voi syödä sellaisenaan, pakastaa myöhempää käyttöä varten tai niistä voi keittää esim. siirappia.

Viljellyistä superfoodeista etenkin kuiturikas kaura on monelle gluteeniherkällekin sopiva vilja, joka sisältää lisäksi tutkitusti veren kolesterolia alentavaa betaglukaania. Juurista punajuuri sisältää runsaasti kivennäisaineita (kalium, kalsium, rauta, sinkki) ja A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja. Myös punajuuren sisältämä natrium, foolihappo ja ravintokuitu edistävät terveyttä. Punajuuri tulisi nauttia aina kypsennettynä tai etikkaan säilöttynä. Porkkana taas on erinomainen betakaroteenin, kaliumin ja seleenin lähde.

Erilaisista kotimaisista siemenistä ja palkokasveista idätetyt idut ovat raikas ja ravintopitoinen lisä ruokavalioon, sillä yksi idätetty siemen sisältää kaikki uuden kasvin kasvuun tarvittavat ravintoaineet hyvin imeytyvässä muodossa.