Tiedätkö varastorauta-arvosi? Kaamosväsymys voikin selittyä matalilla rauta-arvoilla

Tiedätkö varastorauta-arvosi? Kaamosväsymys voikin selittyä matalilla rauta-arvoilla

Raudan puute on yllättävän yleinen puutostila maailmanlaajuisesti. Vaikka Maailman Terveysjärjestö on kampanjoinut asiasta jo pari vuosikymmentä, tuntuu että vasta nyt tietoisuus alkaa levitä maailmalla. Ja hyvä niin, sillä vaikka raudan puute voi kokijalleen olla hyvinkin lamaannuttava tila, on se toisaalta onneksi melko yksinkertaisin keinoin korjattavissa.

Raudan puute koskee erityisesti hedelmällisessä iässä olevia naisia. Naisten kuukautiskierto nimittäin tarkoittaa, että vuodon määrästä riippuen naiset menettävät kuukausittain rautaa noin 1-4,5 mg. Jos tätä menetystä ei ravinnosta saatu rauta pysty paikkaamaan, rautavarastot alkavat pikku hiljaa ehtyä. Rautaa kuluu naisilla erityisen paljon myös raskauden ja imetyksen aikana, jolloin äiti luovuttaa rautavarastojaan vauvan tarpeisiin. 

Mikäli olet kasvissyöjä tai vegaani, liikut runsaasti tai kärsit keliakiasta tai muusta suolistosairaudesta joka voi vaikuttaa ravinto-aineiden imeytymiseen, tässä lisää syitä miksi on hyvä kiinnittää huomiota raudan saantiin, ja mielellään myös käydä mittauttamassa rauta-arvot.

Onko sinulta joskus mittautettu hemoglobiini ja todettu sen olevan hyvä ja rauta-asiasi näin ollen kunnossa? Kannattaa jatkaa lukemista, etenkin jos yksi tai useampi yllä olevista määreistä osui kohdallesi! 

Rautavarastojen hupeneminen ei nimittäin aina johda hemoglobiiniarvojen laskemiseen, vaan raudanpuute ja sitä ilmentävät oireet voivat olla mahdollisia vaikka hemoglobiiniarvot olisivatkin kunnossa. Keho nimittäin hyödyntää ensin varastoraudan eli ferritiinin. Näin rautavarastot saattavat ehtyä hyvinkin vähäisiksi ennen kuin vaikutukset näkyvät hemoglobiinissa. Terveydenhuollossa ei aina osata kiinnittää huomiota varastorauta-arvoihin, jos hemoglobiinin todetaan olevan kunnossa. Ongelmana on lisäksi se, että varastoraudan viitearvojen alaraja Suomessa on asiantuntijoiden mukaan hyvin matala, jolloin sen läpäiseviin heikkoihin arvoihin ei välttämättä osata puuttua. Rauta-arvoihin perehtyneet asiantuntijat suosittelevat, että ferritiiniarvot tulisivat olla vähintään 50 mcg/l (naisilla optimi 70-100 mcg/l), kun viitearvojen alaraja on 5-10 mcg/l. Tuolloin varastorauta on käytännössä jo huvennut, ja hyvin todennäköisesti elimistössä ilmenee puutosoireita.

Raudanpuutteen tunnistamista vaikeuttaa se, että oireet tyypillisesti kehittyvät niin hitaasti että elimistö saattaa sopeutua niihin. Tunnistamista edelleen vaikeuttaa se, että monet raudanpuutosoireet ovat samankaltaisia kuin kilpirauhasoireet, ja ne saatetaan sotkea toisiinsa.

Raudanpuutteeseen perehtyneen sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri Tom Wideniuksen mukaan paras laboratorioarvo raudanpuutteen toteamiseen on seerumin ferritiini (S-ferrit). Koska tulehdus voi nostaa ferritiiniarvoa 3-5 kertaiseksi, kannattaa samalla tarkistaa tulehdusarvot, jotta ferritiiniarvo kuvastaa rautavarastoja mahdollisimman luotettavasti. 

RAUTA ANTAA ENERGIAA

Rauta on elimistölle elintärkeä hivenaine, jota tarvitaan etenkin happea kehon eri osiin kuljettavan hemoglobiinin muodostumiseen. Mikäli keholla ei ole riittävästi rautaa käytettävänä, hapen kulkeminen kudoksiin vaikeutuu ja kehoon iskee väsymyksen tunne. Se onkin yleisin raudanpuutteen aiheuttama oire. 

Koska rautaa tarvitaan myös lihasten myoglobiinin sekä monien etsyymien kuten kaikkiin energiaa vaativiin toimintoihin osallistuvan energiamolekyyli ATP:n tuotantoon, puute voi ilmetä vetämättömyytenä, yleiskunnon heikkenemisenä ja lihasten hitaana palautumisena. Myös heikotus, huimaus, päänsärky, nopea leposyke ja muljahtelun tunteet sydämessä voivat kieliä raudan puutteesta. Raudan puute saattaa myös vaikuttaa mielialaan (stressaantunut ja ahdistunut olo, matala mieli) sekä ihon ja hiusten kuntoon. 

HYVÄT RAUDANLÄHTEET KÄYTTÖÖN

Liha, kala ja monet kasvikunnan tuotteet, erityisesti vihreälehtiset kasvikset, herneet, linssit, siemenet sekä täysjyväviljat ovat hyviä raudan lähteitä. Huomaathan kuitenkin, että lihan sisältämä hemirauta imeytyy 2-3 tehokkaammin kuin kasvikunnan non-hemirauta. Siksi kasvissyöjien ja vegaanien on tärkeää huomioida riittävä raudan saanti sekä hallita muutama knoppitieto kasvisten sisältämän non-hemiraudan imeytymisestä. Ensinnäkin C-vitamiini edistää non-hemiraudan imeytymistä merkittävästi, joten nauti aina jotain C-vitamiinipitoista ruoan yhteydessä. Tutkimuksissa on kiinnostavasti todettu myös fermentoitujen ruokien parantavan raudan imeytymistä, joten saatat lisätä raudan hyötykäyttöä lisäämällä lautasellesi kimchiä, kulauttamalla kurkusta alas kombuchaa tai nappaamalla purkista fermentoituja ravintolisiä kuten LIVING NUTRITION, KLIKKAA TÄSTÄ TUOTTEISIIN. Non-hemiraudan imeytymistä voivat puolestaan heikentää vatsan vähäinen hapokkuus (suolahapon puute), maitotuotteiden sisältämä kalsium sekä palkokasvien ja viljojen sisältämät fytaatit.

Jos epäilet että raudan saantisi ravinnosta ei aina ole riittävää, voi olla hyvä ottaa käyttöön rautavalmiste, kuuriluontoisesti ainakin. Wild Nutrition RAUTA PLUS (KLIKKAA TÄSTÄ TUOTTEESEEN) on hyvin imeytyvä, vatsaystävällinen rautavalmiste, joka sisältää raudan lisäksi raudan imeytymistä ja rauta-aineenvaihduntaa tukevia ainesosia C-vitamiinia, B2-vitamiinia sekä molybdeenia. Valmisteen rautamäärä on matala (10mg/vrk) ja siksi turvallinen myös pitkäaikaisessa käytössä. 

Mikäli sinulla on tutkitusti matalat rauta-arvot, konsultoi ammattilaista sinulle sopivasta annostuksesta ja käy kontrollissa sovitun ajan päässä. Muista, ettei rautaa kannata syödä turhaan eikä suuria annoksia pitkäaikaisesti, sillä liiallisena kehossamme rauta on oksidatiivisen stressin aiheuttaja, joka voi lisätä tulehdusta kehossa. 

Haastamme sinut mukaan #rautainenmarraskuu-kampanjaan! Osallistu haasteeseen jakamalla kokemuksiasi raudasta ja, jos epäilet vajeen mahdollisuutta, tarkistuttamalla rauta-arvosi (hemoglobiini+ ferritiini). Ei kärsitä väsymyksestä turhaan, sillä rautavajeen hoitaminen on pääsääntöisesti helppoa! 

Wild Nutrition Iron Plus on ehdolla Vuoden 2019 Terveystuotteeksi. Käy antamassa äänesi täällä www.vuodenterveystuotteet.fi – sivulla. Äänestysaikaa 5.12. asti.

Lähteet:

Esa Soppi: https://esasoppi.fi/raudanpuute/rauta/

Tom Wildenius: http://www.foibos.fi/blogi/

Farmasialehti: Raudan puute monen vaivan taustalla, julkaistu 25.10.2018

Increased iron bioavailability from lactic-fermented vegetables is likely an effect of promoting the formation of ferric iron (Fe3+), Sheers, N. et al (Eur J Nutr. 2016; 55: 373–382)

Teksti Circlum Farmasia