Ravinnon rasvasta saatavat rasvahapot vaikuttavat merkittävästi ihmisen terveyteen, mm. rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan, matala-asteiseen tulehdukseen ja lihaksiston kuntoon. Omega-rasvahapot ovat pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa, ja niillä on monia suotuisia vaikutuksia ihmisen elimistölle. Näiden omega-rasvahappojen, joista osa on ihmiselle välttämättömiä, osuus ruokavaliossa on kuitenkin usein liian pieni, etenkin ikääntyneillä.
Miksi omegaa kannattaa syödä?
Omega3n ja omega6n oikea suhde tekee meidän kehomme jokaista solua ympäröivästä solukalvosta joustavamman ja läpäisevän, joka mahdollistaa toimivan soluaineenvaihdunnan. Yksinkertaistaen, ravinteet pääsevät sisään ja kuona ulos.
Terve solukalvo kommunikoi ympäristönsä kanssa normaalisti ja on terveen herkkä hormoneille kuten insuliinille. Hiukset tervehtyvät ja terve solukalvo näkyy kasvoissasi hehkuna, terveenä, kosteana ja elastisena ihona.
Lue lisää rasvahapoista ja niiden terveysvaikutuksista: Lue lisää
Syömämme ravinto sisältää usein liikaa tulehdusta aiheuttavaa omega6-rasvahappoa ja suhteessa siihen liian vähän omega3:ta.
Ensimmäinen näistä sinun solukalvon ja hormonien rakennusaineista auttaa ja aiheuttaa tulehdusreaktiota ja toinen taas auttaa laskemaan sitä. Molempia tarvitaan, toista vain saadaan tänä päivänä liikaa. Aika yksinkertaista.
Suurin syy on teollinen ravinto.
Omega6 mm.pidentää monen monen tutun tuotteen hyllyikää, joten se vaani meitä käytännössä kaikessa, minkä teollisuus on meille valmistanut. Mukaan lukien teollisella rehulla kasvatetut liha ja kala.
Rasvahappojen lähteitä
Pehmeää rasvaa ja niiden mukana omega-rasvahappoja saadaan ei-trooppisista kasviöljyistä, kalasta sekä pähkinöistä, manteleista ja siemenistä. Omega-3-rasvahappoa eli alfalinoleenihappoa on myös rypsiöljyssä, rapsiöljyssä, saksanpähkinäöljyssä, hampunsiemenöljyssä, saksanpähkinöissä sekä erityisen runsaasti pellavansiemenöljyssä ja camelina- eli kitupellavaöljyssä.
Omega-3-rasvahappoihin liittyviä hyväksyttyjä terveysväitteitä
– ALA edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina
– EPA ja DHA edistävät sydämen normaalia toimintaa
*edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla EPA:ta ja DHA:ta 2 g päivässä. EPA:n ja DHA:n yhdistetty päivittäinen lisäsaanti ei saa olla enemmän kuin 5 g.**edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 250 mg DHA:ta.
Huomioithan, että ravintolisät eivät korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eivätkä terveitä elämäntapoja. Noudatathan tuotteiden suositusannostuksia sekä pidät tuotteet pois pienten lasten ulottuvilta.
Kerro ravintolisän käytöstä aina lääkärillesi jotta hoidossa osataan ottaa huomioon ravintolisän käyttö sekä mahdolliset lääkkeen ja ravintolisän yhteisvaikutukset.