Superfoodilla tarkoitetaan yleensä poikkeuksellisen ravinnetiheää ruokaa tai ruoka-ainetta. Superruoat ovat yleensä tavallisen ruoan ja lääkinnällisempien yrttien välimaastoon asettuvia, luonnonmukaisesti tuotettuja tai luonnosta kerättyjä ruokia, joilla on vahva kulttuurihistoria ja monipuolinen ravinnepitoisuus. Superruoka sisältää luonnon raaka-aineita, jotka ovat varastoineet itseensä muun muassa mineraaleja, vitamiineja ja antioksididantteja.
Mitä superfoodit oikein ovat? → Lue lisää
Superfoodeja ovat mm. moringa, spirulina, chlorella, erilaiset levät, kasviplanktoni, maca, raakakaakao, goji-marja, hampunsiemenet, paahdettu rouhittu pellava, kookostuotteet, aloe vera, hunaja, mehiläisten keräämä siitepöly, açai-marja, camu camu -marja, inkamarja, chia-siemenet, lucuma, viherjauheet… Suomalaisia superruokia ovat mm. mustikka, puolukka, karpalo, tyrni, nokkonen, männyn siitepöly ja pakurikääpä. Vihreät superfoodit sisältävät nimensä mukaisesti runsaasti lehtivihreää eli klorofylliä. Lisäksi niissä on yleensä runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja. Lehtivihreä puhdistaa, energisoi ja tasapainottaa kehon happamuutta. Kehon happamuutta lisäävät erityisesti runsas kahvin, sokerin ja viljojen nauttiminen, alkoholi, tupakka, einesruuat, stressi ja kuormittava urheilu. Vihreitä superfoodeja ovat mm. makeanveden levät spirulina ja chlorella, erilaiset oraat ja kotimaiset nokkonen ja voikukka. Erilaiset sienet ja yrtit ovat olleet perinteisesti osa ihmisen ruokavaliota. Yrteillä ja sienillä on haettu energiaa, voimaa ja hyvinvointia. Samaan ne sopivat nykyihmisenkin ruokavaliossa. Esimerkiksi Foodinin yrtti- ja sienivalikoimasta löydät laadukkaat yrtit ja suomalaiset sieni- sekä yrttitinktuurat. Pakurikääpää on käytetty jo pitkään suomalaisessa ruokaperinteessä ja sillä on myös pitkä käyttöhistoria perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä sekä venäläisessä kansanparannuksessa. Venäjällä pakuria on käytetty erityisesti vatsa- ja iho-ongelmien hoitoon sisäisesti ja ulkoisesti. Pakurikäävästä on yli 1000 tieteellistä tutkimusta, mutta lisää kliinistä näyttöä tarvitaan. Tutkimuksissa on noussut jo nyt esille sen poikkeuksellisen korkea antioksidanttipitoisuus. Adaptogeenit ovat erilaisia rohdoskasveja, yrttejä ja juuria, joilla on pitkä, jopa tuhansien vuosien positiivinen ihmiskäyttöhistoria. Perinteisesti adaptogeenejä on käytetty tasapainottamaan ja energisoimaan elimistöä etenkin stressaavissa elämäntilanteissa ja muissa kehon epätasapainotiloissa. Adaptogeenien teho perustunee tutkimuksien mukaan niiden vaikutukseen kehon välittäjäaineissa, jolloin ne lisäävät kehon kykyä sopeutua sisäiseen ja ulkoiseen stressiin vahvistamalla immuunijärjestelmän, hermoston ja eri rauhasten toimintaa. Adaptogeenisiä juuria ja kasveja ovat mm. maca, ruusujuuri, ginseng ja ashwagandha. Sienistä mm. pakurikääpä ja reishi ovat tunnettuja adaptogeenejä. Maca on Perusta kotoisin oleva juurikasvi, jossa sillä on pitkä käyttöhistoria paikallisten ruokavaliossa, jossa sitä syötettiin voimaa tarvitseville sotureille ja se sisältää lähes 60 tunnettua kasviravinnetta; B1-, B2-, B12-, C- ja E-vitamiineja, 18 aminohappoa ja rasvahappoja. Macassa on myös runsaasti proteiineja, ja mineraaleja kuten kalsiumia ja rautaa. Käytetään lisäämään fyysistä ja henkistä suorituskykyä, vahvistamaan vastustuskykyä ja tukemaan elimistön palautumista stressistä. Lisäksi macaa on käytetty historiallisesti sekä miesten että naisten seksuaaliterveyden ja hormonitasapainon ylläpitoon. Tästä johtuen maca ei sovellu lapsille eikä sitä suositella raskauden ja imetyksen aikana tai hormoniperäisiä syöpiä sairastaneille. Macan käytön tulee olla jaksottaista ja siinä tulee olla taukoja. Ruusujuuri eli ”Pohjolan ginseng” on pohjoisen pallopuoliskon laajalle levinnyt rinnekasvi. Suomessa ruusujuurta tavataan Lapissa. Ruusujuuri on voimakas adaptogeeni, jolla on paikkansa myös suomalaisessa kansanlääkinnässä vahvasti energisoivana kasvina. Tehokasta ruusujuurta on saatavilla uutteina ja kapseleina, joissa riittää hyvin maltillinen annostus. Ruusujuuri on käytössä turvallinen, mutta annettuja annostusohjeita tulee noudattaa eikä se sovi käytettäväksi raskauden yhteydessä tai infektiotaudin akuuttivaiheessa. Myöskään henkilöillä, joilla on kohonnut verenvuototaipumus tai verta ohentava lääkitys ruusujuurta ei suositella sen verenkiertoa voimistavan vaikutuksen vuoksi. Ashwagandha eli rohtokoiso on intialaisen kulttuurin arvostetuimpia adaptogeenisia yrttejä. Ashwagandha sopii erityisesti pimeään vuodenaikaan ja hektiseen elämään. Aswagandha on tasapainottava yrtti ja sitä käytetään erityisesti stressin yhteydessä rauhoittumiseen, rentoutumiseen ja suorituskyvyn lisäämiseen. Ashwagandhan käyttöä ei suositella raskaana oleville tai imettäville ja sen käytössä tulee noudattaa annettuja annostusohjeita ja jaksottaisuutta, sillä jatkuva käyttö voi rasittaa maksaa. Reishi eli lakkakääpä “pitkäikäisyyden yrtti” on pakurikäävän ohella yksi tunnetuimpia ja käyttöhistorialtaan tutkituimpia lääkinnällisiä sieniä. Reishiä on saatavana pääasiassa nestemäisinä uutteina ja jauheina. Reishi sisältää satoja bioaktiivisia ainesosia, joista tutkituimpia ovat polysakkaridit ja triterpenoidit. Reishiä on käytetty edistämään yleistä hyvinvointia sekä tasapainottamaan ylikierroksilla käyvää hermostoa mm. unettomuuden hoidossa. Monet käyttävätkin reishiä vaativissa ja poikkeuksellisissa elämäntilanteissa, kuten haastavan työn, yleisen kuormituksen, stressin, opiskelun tai jännityksen keskellä.Vihreät
Yrtit ja sienet
Adaptogeenit
Maca-juuri
Ruusujuuri
Ashwagandha
Reishi