Kuinka hallita stressiä ja uniongelmia?

STRESSI JA UNIONGELMAT PIILEVÄT USEIN TERVEYS-JA PAINONHALLINTAONGELMIEN TAKANA

Stressi kuuluu jokaisen ihmisen elämään. Se kuuluu myös jokapäiväiseen elämään. Stressin tarkoitus on antaa meille lisäpotkua päivän haastaviin ja vaativiin tilanteisiin. Stressiä ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseksi. Siitä palautuminen on tärkeä osa hyvinvointia. Stressin jatkuessa se aiheuttaa terveysongelmia, joista yksi suurimmista ovat ongelmat unen kanssa.

Omaa stressitasoa tarkastellessa on hyvä ottaa huomioon, että stressin takana on aina omat ajatukset ja vaatimukset, jotka kohdistuvat omaan elämään ja suorituksiin. Työ taikka olosuhteet eivät sinänsä aiheuta stressiä.  Stressaaviksi ne tekevät ihmisen omat ajatukset niistä.

Emme välttämättä osaa itse katsoa ja purkaa, mistä omat käytös-ja ajatusmallimme ovat lähtöisin. Useimmiten ne ovat opetettuja malleja lapsuudesta. Niiden takaa voi löytyä pelkoja ja isoja tunnelukkoja. Pyrimme tulemaan hyväksytyiksi ja pidetyiksi omien tekojen ja suoritusten kautta.

Malli, missä saamme rakkautta vain tekojemme ja tietyn käyttäymisen kautta on äärimmäisen raskasta ylläpitää ja toteuttaa. Meidän tulisi kelvata ensin itsellemme ja sitä kautta kaikille omina, puutteellisina itseinämme. Käytösmallien ja rakenteiden purku vaatii usein pitkäjänteistä työtä, sekä usein apua ulkopuoliselta osaajalta.

Stressin aiheuttamia oireita voidaan purkaa ja helpottaa, mutta vasta ydinsyiden ja käytösmallien purku tuo mahdollisuuden elää elämää ilman itseään toistavaa, elämänlaatua heikentävää stressiä.

Alla työkaluja stressin oireiden, kuten unettomuuden helpottamiseksi.

1. Liike ja liikkuminen

Stressaantuneena raskas liikunta ei välttämättä ole oikea ratkaisu. Sen sijaan kevyt liikkuminen luonnossa, venyttely, hyppely, tanssiminen omaan tahtiin ovat hyvin tärkeitä keinoja kehollesi vapauttaa stressiä. Pyri liikkumaan ulkona vähintään 20 minuuttia itseäsi ja ympäröivää luontoa kuunnellen.

2. Luontoyhteys ja maadoittuminen

“Tutkimusten mukaan metsässä oleskelu laskee sydämen sykettä ja verenpainetta nopeasti. Myös lihasjännitys vähenee. Kaikkein selkeimmin metsässä samoilu vaikuttaa mielialaan, sillä metsä rauhoittaa ja nopeuttaa stressistä palautumista.”, sanoo Yle. Hakeudu luonnon läheisyyteen, oli se sitten metsä taikka vain muutama puu taikka läheinen järvenranta. Maadoittaminen päivittäin luonnossa sekä mielikuvaharjoitusten avulla lisäävät hyvinvointiasi merkittävästi.

3. Ystävät, eläimet sekä ihmiset

Sosiaaliset suhteet ovat merkittävä osa hyvinvointiasi. Vahvista ja vaali yhteyttä sinulle tärkeisiin ihmisiin ja eläimiin. Tapaa hyvää ystävääsi, ole läsnä ulkoiluttaessasi lemmikkiäsi, leiki ja hulluttele lastesi kanssa, vietä aikaa perheesi kanssa. Muista myös, että myrkyllisistä ihmissuhteista tulee päästää irti. Sinä itse ensin. Vasta sen jälkeen voit olla läsnä niille, jotka vuorovaikuttavat kanssasi tasapainoisesti. Panosta ihmisiin jotka, antavat ja vastaanottavat huolenpitoa ja rakkautta sinun kanssasi.

4. Terveellinen ravinto ja ravintolisät

Puhdas ruokavalio ja oikeat lisäravinteet antavat kehollesi oikeat rakennuspalikat. Lisäravinteet voivat auttaa myös stressin purkamisessa. Tutustu Freetox-kaupan adaptogeenien valikoimaan. Valeriaana voi tarjota avun rauhoittumiseen uneen.

Puhdas+ l-teaniini on loistava lisä stressin nostamien kortisolitasojen laskussa. Se yhdistettynä magnesiumsitraattiin iltaisin voi auttaa nukahtamaan ja parantaa unenlaatua. Laadukas magnesium taikka kalkki-magneisium valmiste on syytä pitää ohjelmassa aina, taikka vähintään silloin, kun elämä tuntuu kuluttavalta.

Omega3 on hyvä pitää myös iltaohjelmassa. D-vitamiini sen sijaan tulee ottaa aamulla, jotta sen vaikutukset melatoniin tuotantoon vaikuttaa suotuisasti unen tulemiseen.

Hyvä monivitamiini on kaikkien elintoimintojesi. Valitse Wild Nutritionin valkoimasta tämän hetken parhaimmat monivitamiinit sukupuolesi ja ikäsi mukaan ja ala voimaan paremmin elämäsi jokaisella osa-alueella.

5. Riittävä uni ja itsesi arvostaminen

Kaikki ylläoleva tukee untasi. Unen kanssa tärkeätä on oma rytmi.

  • Pyri menemään nukkumaan aina mahdollisimman samaan aikaan. Kello 23.00 mennessä on ihanteellinen aika nukahtamiselle.

  • Pyri heräämään aamulla samaan aikaan, oli sitten arki taikka viikonloppu. Omat rutiinit on hyvä päivittää ja pitää niistä kiinni.

  • Puhelin, tv taikka tietokone kiinni viimeistään tuntia ennen nukkumaan menoa.

  • Meditaatio, visualisaatio ja syvähengitysharjoitukset ennen nukkumaanmenoa.

  • Pidä makuuhuoneesi lämpötila viileänä ja valaistus hämäränä. Pimennysverhot tuovat hyvän avun tähän. Suolalamput taas tuovat monenlaista hyvää ja kaunista tunnelmaa makuuhuoneeseesi.

Kiitollisuusharjoitukset ennen nukahtamista. Istahda sängyllesi, sulje silmäsi ja käy läpi päivän positiivisia hetkiä. Kiitä niistä. Pyri tuntemaan positiivisten ajatusten tuottamat positiiviset tunteet sydämessäsi. Anna sydämesi aueta. Kiitä itseäsi siitä kuinka hienosti jaksoit päivän läpi ja kiitä huomisesta päivästä johon saat herätä.

Itsesi, elämäntilanteesi ja käyttäytymisesi hyväksyminen. Muista, että sinä teet parhaasi jokaikinen päivä. Meistä kukaan ei ole täydellinen, eikä kukaan tee vain täydellisiä suorituksia. Hyväksy myös negatiiviset tunteet, toimet ja ajatukset. Olet kaunis, hyvä ja riittävä. Olet ainutlaatuinen sinä.

Me täällä Freetoxissa teemme kaikkemme, että näkisit itsesi niinkuin me sinut näemme. Seuraa Mieli-osastoa säännöllisesti. Koitamme saada sinulle pian työkaluja, jotta itsesi rakastaminen olisi sinulle uusi normaali!