Vieraskynä: KASVISRAUTA -Pidolaattirauta ja Ferritiini

Raudan puute on kaikkialla maailmassa tunnettu ravitsemukseen liittyvä puutos ja anemian syy. Riskitekijät ovat kuitenkin erilaiset eri väestöryhmissä. Syinä voivat olla joko riittämätön rautaa sisältävä ravinto, heikko imeytyminen, lisääntynyt tarve, kuten esimerkiksi toistuvat tulehdukset tai pitkäaikainen raudan menetys, kuten kuukautiset, postkirurgia ja suolistoperäiset ongelmat.

Monet erilaiset ruoka-aineyliherkkyydet ja -rajoitteet ovat omiaan estämään riittävän pitkäaikaisen raudan saannin. Myös mahan ja suoliston herkkyydet ja imeytymishäiriöt saattavat estää rautalääkkeiden ottamisen, jolloin sitä tarjotaan suoraan laskimoon. Raudan injektointi suoraan suoneen saattaakin vaikuttaa hienolta ratkaisulta, mutta se johtaa yleensä vaikeisiin raudan hallinnan häiriöihin.

Elimistössä ei nimittäin ole sellaista rautametaboliaa kuin muiden mineraalien kohdalla. Jos elimistö ei käytä suoneen annettua rautaa hyväkseen, se voi joissakin tapauksissa olla haitallista verisuonille ja kertyessään sisäelimiin, kuten maksaan.

Tavanomaiset rautalisät eivät siis sovi kaikille tai eivät tuota toivottua tulosta.

Pidolaattirauta, kasviferritiini,  on orgaaninen rauta – ainutlaatuinen ”kasvisidonnainen” rauta.

Vege RAUTA Fe on kasvisidonnaista eli juurikkaista saatavaan pidoliinihappoon sitoutunutta rautaa. Se on nestemäinen ja imeytymiseltään yksi ainutlaatuisimmista ravintolisistä. Se täyttää nykyaikaisen fytoterapian vaatimukset ja soveltuu kaikille niille, jotka tarvitsevat tämän tärkeän elementin eli raudan täydentämistä.

Mikä on pidoliinihappo?

Pidoliinihappo on ihmisen elimistössä itsessäänkin syntyvä tärkeä tekijä mineraalien kuljettamiseen ja imeyttämiseen. Kun sitä huomattiin olevan myös juurikkaissa, kuten sokerijuurikkaassa, punajuurissa ja porkkanassa, se päätettiin heti ottaa käyttöön kasvisidonnaisen orgaanisen raudan valmistamiseksi. Ensimmäiseksi siitä tehtiin kalsiumpidolaatti, ravintolisä karjaeläimille. Kun huomattiin sen tehokas ja nopea imeytyminen poikimahalvauksesta kärsivillä naudoilla, alettiin tuottaa myös pidolaattirautaa. Yleensä poikimahalvauksessa on annettava kalsiumia suonen kautta, mutta pidolaattikalkin huomattiin vaikuttavan suun kautta annettuna boluksena 20 minuutissa. Vaikutus on tällaisessa tapauksissa melkein kuin suoraan suoneen annettuna.

Pidoliinihappo pitää tarvittavan raudan turvallisesti itsellään, kunnes tulee hetki sen luovuttamiseen elimistön käyttöön. Pidoliinihappo on samaa ainetta jota maksa käyttää luonnostaan aineenvaihdunnassaan. Pidoliinihappo vie raudan vereen tehokkaammin kuin muut, epäorgaanisia ei-hemirautyhdisteitä muodostavat aineet. Siksi pidoliinihappooon sitoutunut rauta sulautuu helposti osaksi solua kuin kaksi sadepisaraa. Imeytyminen tapahtuu suoliston kautta samalla tavalla kuin kasveissa, kuten esimerkiksi punajuuressa, luonnostaan esiintyvä rauta, mutta määrältään runsaammin.

Hemirauta ja kasvisrauta

Hemirautaa on veressä, mutta veressä oleva rauta ei ole kokonaisuudessaan hemirautaa. Se on sitä vain osaksi, sama kyllä koskee kasvisferritiiniäkin. Monissa rautalääkkeissä on suuria määriä epäorgaanista rautaa, jopa 100 mg tablettia kohti. Suuri kertamäärä ärsyttää suolistoa mikä aiheuttaa ongelmia jatkuvan käytön ja imeytymisen suhtee. Kasvisrauta, non-hemirauta sen sijaan on vatsaystävällinen, mutta imeytyy parhaimmillaankin yhtä hyvin kuin eläinperäinen rauta huonoimmillaan.

Hemirauta on siis hemoglobiinia (verta) tai myoglobiinia (liha), imeytyy 15-40%
Non-hemirauta, perinteinen kasvirauta on epäorgaanista rautaa, kuten rautasulfaatti (ns. apteekirautaa, jota myydään 100 mg:n tabletteina), imeytyy 1-15%
Kasvisidonnainen rauta, kasviferritiini, uusi Vege Rauta on sekin non-hemiä, mutta orgaanisesti sitoutunutta (juuresten pidoliinihappoon = pidolaattirautaa), imeytyy 22-30%!

Vege RAUTA Fe, kasviferritiini, tarjoaa nestemäisenä runsaasti myös raudan hyväksikäyttöön liittyvää, kirsikoista eristettyä luonnollista C-vitamiinia sekä punasolujen normaalia muodostumista edistävää ja siten niiden raudankuljetuskykyä edistävää folaattia. Folaatti on kasveissa esiintyvää luonnollista muotoa olevaa foolihapppoa.

Ferritiini – varastorauta

Monet rautavalmisteet ovat puutteellisesta muodostaan johtuen kehnoja varastoraudan tason nostamiseksi. Alhainen varastoraudan eli ferritiinin taso voi aiheuttaa monia väsymysoirehtymälle tyypillisiä oireita ja kilpirauhasen toiminnallisia häiriöitä. Kilpirauhanen vähentää omaa aktiivisuuttaan alhaisen ferritiinirason ennakoidessa raudan hyväksikäytön tai saannin eli hapen kuljetuksen ongelmia. Kilpirauhanen on tärkein rasva-aineenvaihduntaa ja energisyyttä säätelevä elin.

Kun varastorauta naisilla on 150, se on normaali, kun se on alle 30 voimat ovat vähissä. Rautaa katoaa lihasten myoglobiinista, ja monista entsyymeistä, mikä aiheuttaa väsymystä, lihasten hapenpuutetta ja kilpirauhasen matala-aktiivisuutta, vaikka veren punasolujen sisältämä hemoglobiinitaso olisikin ”tuttu ja turvallinen”..

Kaikessa on kuitenkin muistettava yksi tärkeä perussääntö, että “vaikka vähän auttaa paljon, paljon ei auta enemmän”. Tämä tähdentää säännöllistä pienten määrien käyttöä sen sijaan, että käytettäisiin yhdellä kertaa suuria annoksia. Varastoraudan eli ferritiinitason nostamiseen on varattava riittävästi aikaa, viikkoja ja kuukausia, joten rautavalmisteen on syytä olla todella vatsaystävällinen.

Vege RAUTA Fe on sitä! ”

Tapani Lahti

Freetox on saanut suuren ilon ja kunnian saada luontaistuotealan suurmiehen Tapani Lahden vieraskynäksi Freetox.fi – sivustolle.

Lahti on luontaistuotealan pioneeri, fytoterapeutti ja kouluttaja. Hän omaa yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksen fytoterapeuttina, luontaistuotealan kouluttajana sekä rohdosvalmisteiden ja ravintolisien tuotekehityksestä vastaavana johtajana ja vastaavien ulkomaisten työryhmien koordinaattorina.

Aboa Medica Vege Rautapidolaatti+Acerola 30×20 ml