Freetox Ketopower

Ketogeenisestä ruokavaliosta

Ketogeenisen ruokavalion sanotaan olevan terapeuttinen ja jopa parantava. Ketogeenisessä ruokavaliossa elimistö alkaa käyttää omaa varastorasvaasi energiana. Hiilihydraattimäärän tulee olla alle tietyn rajan, jolloin elimistö alkaa käyttämään rasvaa pääasiallisena polttoaineenaan.

Hiilihydraatit stimuloivat insuliinin tuotantoa. Ilman insuliinia ihminen ei liho. Mutta jos ravinto sisältää liikaa hiilihydraattia, ihminen lihoo, ja voi saada aineenvaihdunnallisia häiriöitä. Jos hiilihydraattia vähennetään riittävästi, niin insuliinin tuotanto normalisoituu ja ihminen laihtuu.

Kun hiilihydraattien määrää rajoitetaan oikein riittävän pitkä aika, ja samaan aikaan lisätään ravinnossa rasvan osuutta, keho alkaa rasva-adaptoitumaan ja lopulta ketoadaptoitumaan. Näin keho oppii käyttämään rasvaa ravinnosta ja varastorasvasta energiana ketoaineiden lisäksi. Haitallinen viskeraalinen rasva lähtee yleensä ensimmäisenä sulamaan.

Rasvanpolton lisäksi ketoruokavalion hyötyjä saattavat olla alla olevat:

  1. Energiatasot kohoavat
  2. Näläntunne vähenee
  3. Mieliteot katoavat
  4. Sokeririippuvuudesta parantuminen
  5. Suorituskyky paranee, mutta vasta adaptaatiovaiheen jälkeen
  6. Monet kokevat unen laadun paranemista
  7. Aineenvaihdunta: rasva ja varastorasvan käyttö varmistaa tasaisen energian, jolloin aineenvaihdunta pysyy käynnissä eikä hidastu
  8. Verensokeri: kuten mittaamalla huomaat, ketoosissa verensokeri pysyy alhaisena ja insuliinin tuotanto tasapainottuu
  9. Keskittymiskyky paranee, mutta vasta adaptaatiovaiheen jälkeen
  10. Hormonitoiminta: ketogeenisestä ruokavaliosta saattaa olla apu kortisolin ja muiden hormonien tasapainottamiseen. Tämä vaikuttaa vahvasti mielialaan.

Miten keho saavuttaa ketoosin?

Ketogeeninen ravinto koostetaan erittäin vähähiilihydraattisesti, ja sen tulee sisältää runsaasti rasvaa sekä sopivasti proteiinia. Ketoosin saavuttamiseksi hiilihydraattien määrää on rajoitettava ja hyvälaatuisen rasvan määrää on lisättävä.

Normaalin ketogeenisen ruokavalion ja lautasen makroravinnesuhteet ovat: 60–70% on rasvaa, n. 30% proteiinia ja 5–10% on hiilihydraattia.

Runsas rasva takaa kylläisyyden tunteen. Runsas syöty rasva takaa sen, että kehon rasva alkaa palamaan. Ketoosissa kehon pääasiallisina energianlähteinä toimivat rasvahapot sekä ketoaineet, joita maksa valmistaa rasvoista.

Ketoaineita ovat rasvahappojen aineenvaihdunnassa muodostuvat beetahydroksivoihappo, asetetikkahappo ja asetoni. Niiden määrä lisääntyy elimistössä paastotilassa ja silloin, kun hiilihydraattien saanti on vähentynyt. Tämän seurauksena solut alkavat käyttää ravinnokseen ketoaineita ja rasvaa glukoosin (sokeri, jota keho tuottaa hiilihydraateista, proteiineista sekä rasvojen glyserolista) sijaan.

Ketoaineet ovat tarpeellisia etenkin aivojen toiminnalle veren glukoosipitoisuuden eli verensokerin ollessa alhainen. Rasvahapot eivät kykene läpäisemään veri-aivonestettä glukoosin tapaan, mutta ketoaineet kylläkin.

On hyvin tärkeää muistaa, että ketoaineet verenkierrossa tai virtsassa eivät tarkoita sitä, että kehosi olisi syvässä ketoosissa, eli adaptoitunut käyttämään rasvaa energiana. Tämä tapahtuu vasta adaptaatiovaiheen jälkeen, joka kestää viikkoja. Älä siis erehdy pitämään tätä tilaa rasva-adaptoituneena aineenvaihdunnallisena syvänä ketoosina. Ne ovat täysin kaksi eri asiaa. Rasvanpolttokoneeksi muutut vasta adaptaatiovaiheen jälkeen.

Ketogeenisen ruokavalion aloittaminen

Ketopower tarjoaa kaksi erilaista mallia ketogeenisen ruokavalion aloittamiseen:

A. 6/18-paastomalli

Tässä mallissa syödään kaksi kertaa päivässä. Parhaan rasvanpolton varmistat syömällä kaksi kunnollista reilua ruoka-annosta päivässä. Esimerkkinä ruokailu klo 12 ja klo 18. Syömisikkuna on auki ideaalitilanteessa 6h, paastoaikaa 18h.

B. Leptiini-paastomalli

Tässä mallissa syödään kolme kertaa päivässä kolme ateriaa oikein koostettuna. Ateriaväli tulee olla 5–6 tuntia. Paastoaikaa illasta aamuun 12–14 tuntia.

Kummassakaan mallissa ei syödä välipaloja, eikä napostella. Voit itse valita kumpi paastomalli sopii sinun elämääsi tällä hetkellä paremmin. Autofagia tuo lisääntyneitä hyötyjä 6/18-mallissa.

Napostelu ja turhat välipalat

Napostelun tai välipalan jälkeen insuliinitasot nousevat. Lihakset vastaanottavat insuliinin kuljettamia sokereita varastoon kulutuksen mukaan. Jos kulutusta ei ole, insuliini tarjoaa sokereita seuraavaksi maksaan. Jos maksa taas ei ole liian tiheän ruokailun vuoksi päässyt vapauttamaan sinne varastoituneita sokereita aterioiden välissä (huomioi tarpeeksi pitkä väli), se ei voi vastaanottaa niitä enää lisää. Tällöin välipalan sokerit siis varastoidaan suoraan tai suurelta osin rasvaksi.

Veren insuliinipitoisuus lähtee laskemaan noin kolmen tunnin kuluttua syömisen jälkeen. Aterioiden välissä tarvittava verensokeri on tarkoitus saada insuliinin työparin glukagonin avulla maksan varastoista ja rasvasoluista, jonne edellisen aterian ylimääräiset sokerit ovat olleet varastoituneena. Tämä on maksan normaalia toimintaa ja näin maksaan varastoituneet sokerit pääsevät käyttöön. Tällöin maksa pääsee myös polttamaan rasvaa polttoaineeksi. Insuliini siis jarruttaa rasvojen pilkkomista, polttoa ja lisää rasvojen kertymistä. Aina. Toisin sanoen rasvanpoltto tapahtuu aterioiden välissä kun aterioiden välissä on riittävästi aikaa (5-6h) ja yöaikaan.

6/18 mallista tarkemmin

6/18 ”syömäikkuna” = syödään kaksi ateriaa 6 tunnin sisällä/aikana ja paastotaan 18h. Tätä kutsutaan pätkäpaastoamiseksi. Hätätapauksessa voi pidentää 8h asti, muttei tästä pidemmäksi. Syömäikkunaa voi aina lyhentää. Käytännössä tämä tarkoittaa että ensimmäisen aterian syötyäsi, syöt toisen aterian 6h päästä.

6/18 malli on 8 viikon ”tiukka” ruokavalio, jonka jälkeen voit halutessasi jatkaa tällä ohjelmalla kunnes saavutat tavoitepainosi. Tavoitteen saavutettuasi, kun haluat pitää tavoitepainoa yllä, voit lisätä ruoka-annoksia, esim. aamupalan tai iltapalan ja/tai hiilihydraatteja hieman annoksiisi, esim. juureksia tai marjoja. Aloita pienillä määrillä.

Seuraa oloa, energiaasi/vireystasoasi, painoa, ja sitä miten kehosi reagoi hyvien hiilihydraattien lisäilyyn. Voit myös kokeilla syödä aamupalana esim. munakkaan tai juoda aamuisin rasvakahvin. Halutessasi voit elää ketogeenisellä ruokavaliolla vaikka loppuelämäsi, paastoillen kun sinusta siltä tuntuu.

Päivän ateriaesimerkki

  • Aamu klo 7: Juodaan vettä, jossa suolaa, ketoaamujuoma, jos autofagian katkeaminen ei ole sinulle merkittävää, musta kahvi/tee.
  • Lounas klo 12: Ohjeiden mukainen ateria, esim. höyrytettyä parsakaalia, lohifilepala, vuohenjuustoa, oliiviöljyä, kermakahvi.
  • Päivällinen klo 18: Ohjeiden mukainen ateria, esim. kukkakaalimuussi voihin ja kuohukermaan tehtynä, naudanpippuripihvi, kermakastike, vihreä salaatti fetajuustolla, oliiviöljy/avokadoöljy.
  • Iltapala: Teetä

Seuraavaksi: