Freetox Ketopower

Verensokerin, ketoaineiden sekä verenpaineen mittaus

Ketogeenisellä ruokavaliolla syödään ravintoa, joka ei nosta verensokeria. Hiilihydraatti nostaa verensokeria. Jos syöt hiilihydraattipitoista ravintoa, nousee verensokerisi, jolloin elimistösi (haima) alkaa tuottamaan insuliinia. Insuliini varastoi hiilihydraatit rasvaksi kehoosi ja tätä emme halua.

Verensokerin ja ketoaineiden mittaaminen on tarpeellista etenkin, jos sinulla on ollut insuliiniresistenssiä taikka pitkäaikainen stressitila kehossasi (hormoniepätasapaino). Ketoosin ja rasva-adaption saavuttaminen voi olla huomattavasti hankalampaa näissä tapauksissa. Tällöin mittaaminen ja seuranta antaa informaatiota, jotta osaat noudattaa esimerkiksi hiilihydraattimääriä pilkuntarkasti.

Verensokerin mittaus

Ensimmäisinä päivinä verensokerisi voi hieman laskea ja voit tuntea heikotusta. Verensokerin heittely tasoittuu ensimmäisten päivien aikana ja tunnet sen voinnissasi. Sinulle ei tule ketolla käsien vapinaa, heikkoa oloa eikä muita oireita, joita ns. tavanomaisella ruokavaliolla tulisi, kun sinulla oli nälkä.

Jos et ole varma, nostavatko ruokavalintasi verensokeria, voit halutessasi varmistaa asian mittaamalla verensokerin. Verensokeri mitataan verestä, sormenpäästä sille tarkoitetulla mittarilla.

Verensokerin mittaukseen tarvitset mittarin, pistolaitteen, lansetteja ja mittausliuskoja. Välineitä voit ostaa apteekista, aloituspakkaus sisältää kaikki tarvittavat välineet. Lansetteja ja mittausliuskoja voit hankkia jatkossa erikseen. Huomioi, että mittareihin soveltuvat vain kyseiselle merkille tarkoitetut mittausliuskat.

Saadaksesi luotettavat tulokset, huomioi seuraavat asiat:

  • Säilytä mittausliuskat omassa purkissaan, kansi suljettuna, suojassa valolta ja kosteudelta, ohjeen mukaisessa lämpötilassa.
  • Älä käytä vanhentuneita liuskoja.
  • Mikäli mittari vaatii koodausta esimerkiksi otettaessa käyttöön uutta liuskapakkausta, tee se valmistajan ohjeiden mukaisesti.
  • Pese kädet vedellä ja saippualla ja kuivaa huolellisesti ennen mittausta, älä käytä desinfiointiaineita. Sokerijäämät ja desinfiointiaineet vaikuttavat mittaustulokseen vääristävästi.

Verensokerin mittauksen toteuttaminen:

  • Varaa esille kaikki tarvittavat välineet.
  • Vaihda pistopaikkaa usein välttääksesi ihon kovettumista. Sopivimpia pistopaikkoja ovat sormenpäiden reunat, sillä niissä on runsaasti verisuonia. Vältä kuitenkin mittausta peukalosta ja etusormesta, sillä ns. tarttumasormissa on paljon tuntohermoja ja pistäminen voi olla kivuliaampaa.
  • Älä pistä liian lähelle kynttä (kynsivallintulehdusriski).
  • Vaihda pistolaitteeseen lansetti joka mittauskerralla.
  • Mittari käynnistyy, kun laitat siihen mittausliuskan.
  • Pyyhi ensimmäinen veripisara pois ja ota näyte toisesta veripisarasta, josta saat luotettavimman tuloksen. Vältä sormenpään puristamista. Puristettaessa veripisaraan saattaa sekoittua kudosnestettä, joka vääristää mittaustulosta.
  • Vie mittarissa kiinni olevan mittaliuska veripisaran viereen. Liuska imaisee sopivan määrän verta. Verensokeriarvo on luettavissa mittarista hetken kuluttua.

Mittareita on saatavilla esimerkiksi Diabeteskaupasta ›
Tarvitset mittarin lisäksi liuskoja ›

Mittaa halutessasi verensokeri ennen ateriaa ja n. 30 min aterian jälkeen. Verensokerin tulisi pysyä tasaisena. Ihannearvoja on vaikea arvioida, koska olemme yksilöitä. Kuitenkin arvot alle 3 ovat liian alhaisia (syö silloin heti jotain) ja yli 6 liian korkeita. Tämä on hyvin yksilöllistä! Tavoite tällä ruokavaliolla on kuitenkin, että vs-arvot pysyisivät tasaisena. Esimerkiksi ennen ruokailua 4,0 ja ruuan jälkeen 5,0 on hyvä.

Ketoaineiden mittaus

Verestä voi mitata myös ketoaineita. Ketoaineita kannattaa mitata, kun olet noudattanut ketogeenistä ruokavaliota viikon. Ketoaineiden mittaamisella saat varmistettua itsellesi, että olet ketoosissa. Kun ketoarvo verestä mitattuna on yli 0,5, olet ketoosissa.

Verensokerin sekä ketoaineiden mittaamiseen on olemassa erillisiä mittareita, mutta joissain mittareissa on molemmat ominaisuudet.

Apteekeista saatavat virtsaliuskat mittaavat virtsasta ketoaineiden määrää. Liuskat ovat Freetox Ketopowerin alussa sinulla edullinen ja helppo tapa mitata, ovatko ketoaineet elimistössä kierrossa. Muistathan tärkeän seikan: virtsatikut eivät anna enää adaptaatiovaiheen jälkeen todenmukaista kuvaa ketoosin syvyydestä. Keho käyttää silloin ketoaineet tehokkaasti hyödyksi, eikä niitä löydy enää juurikaan löydy virtsasta. Tämä on hyvä merkki. Suosittelemme kuitenkin veri- tai hengitystestaamista rasva-adaptaatiotilassa eli syvässä ketoosissa, kun alat säätelemään ja nostamaan halutessasi hiilihydraattien määrää.

On hyvin tärkeää muistaa, että ketoaineet verenkierrossa tai virtsassa eivät tarkoita sitä, että kehosi olisi syvässä ketoosissa, eli adaptoitunut käyttämään rasvaa energiana. Tämä tapahtuu vasta adaptaatiovaiheen jälkeen, joka kestää viikkoja. Älä siis erehdy pitämään tätä tilaa rasva-adaptoituneena aineenvaihdunnallisena syvänä ketoosina. Ne ovat täysin kaksi eri asiaa. Rasvanpolttokoneeksi muutut vasta adaptaatiovaiheen jälkeen.

Verenpaine

Ketogeeninen ruokavalio vaikuttaa suotuisasti verenpaineisiin. Pääsääntöisesti ketoilijat pääsevät eroon korkeista paineista. Verenpaineet saattavat ensin nousta, mutta jo heti alun jälkeen paineet alkavat laskea. Jo valmiiksi matalilla paineilla kulkeva ketoilija saattaa tuntea olonsa erityisen “leijuvaksi” eli huimaavaksi. Tämä on ohimenevää ja voit lisätä tällöin suolaa reilusti, vaikka juomaveteen.

Matalat paineet eivät ole vaarallisia, mutta toki vaarana on, että huimauksesta johtuen voit kaatua. Ota tällöin rauhallisesti, paineet tasoittuvat kyllä. Mittaile verenpainettasi, jos omistat mittarin.

Seuraavaksi: