Näytetään kaikki 18 tulosta

Rauta

Maksa, liha ja lihavalmisteet ovat parhaita raudan lähteitä. Myös kasvikunnantuotteet sisältävät rautaa, etenkin palkokasvit sekä vihreät lehtivihannekset. Raudan imeytymiseen voi vaikuttaa muulla ruokavaliolla, sillä esim. C-vitamiini parantaa nonhemiraudan imeytymistä, Kalsium taas heikentää.

Pitkäaikaisesta raudanpuutteesta voi seurata anemia. Raudanpuutetta voi esiintyä runsaiden kuukautisten, laihduttamisen, puutteellisten ravintotottumusten, syömishäiriöiden, imeytymishäiriöiden (erityisesti vanhukset) sekä rankan kuntoilun ja urheilun vuoksi. Erityisesti raudanpuutetta esiintyy kasvuikäisillä, nuorilla naisilla ja odottavilla äideillä.

Raudanpuutteen merkkejä voivat olla heikentynyt yleiskunto, yleinen väsymys ja keskittymiskyvyn aleneminen. Rautaa ei tule kuitenkaan nauttia liikaa, sillä liika raudan saanti on haitallista ja se voi mm. vaurioittaa maksaa ja munuaisia.

Myös akuutti rautamyrkytys on mahdollinen. Tällöin elimistön oma raudan imeytymymistä säätelevä mekanismi on pettänyt ja rautaa imeytyy elimistöön suuria määriä. Tälläisen myrkytyksen oireita ovat mm. oksentelu ja verinen ripuli.

Hyväksytyt terveysväitteet
Rauta edistää normaalia kognitiivista  toimintaa
Rauta edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
Rauta edistää normaalia punaisten verisolujen ja hemoglobiinin  muodostumista
Rauta edistää normaalia hapen kuljetusta kehossa
Rauta edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
Rauta auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
Rauta osallistuu solujen jakautumisprosessiin

Raudan saantisuositukset

Lapset:
6 kk-5 v:lle 8 mg/vrk
6-9 vuotiaille 9 mg/vrk
10-13 v:lle 11 mg/vrk

Tytöt/naiset:
14-60 vuotiaille 15 mg/vrk
vaihdevuosien jälkeen 9 mg/vrk

Pojat/miehet:
14-17 vuotiaille 11 mg/vrk
18 vuoden iästä alkaen 9 mg/vrk.

Huomioithan, että ravintolisät eivät korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eivätkä terveitä elämäntapoja. Noudatathan tuotteiden suositusannostuksia sekä pidät tuotteet pois pienten lasten ulottuvilta.

Kerro ravintolisän käytöstä aina lääkärillesi jotta hoidossa osataan ottaa huomioon ravintolisän käyttö sekä mahdolliset lääkkeen ja ravintolisän yhteisvaikutukset.

ALE
ALE
ALE