Näytetään ainoa tulos

Elektrolyytit eli tärkeät suolat ja tärkeät nesteyttäjät!

VÄSYTTÄÄKÖ, TURVOTTAAKO, ENTÄ LIHASHEIKKOUS JA TYKYTYKSET?

KALIUM JA NESTETASAPAINO (JA HELLE☀️)

”Voi tuntua oudolta huomata että nilkat ja sormet turpoavat nesteen puutteesta, vaikka luulisi ettei keho turpoa janon vuoksi. Asiahan on niin, että solut tuottavat jatkuvasti virtsahappoa, joka väkevöityy nestevajeen vuoksi. (Myös ketolla). Virtsa siis väkevöityy ja munuaiset joutuvat työskentelemään kovemmalla paineella.” Tapani Lahti

Kehon kuivuminen turvottaa!  Kun keho on nesteytetty, se pystyy huolehtimaan myös jäähdytyksestä. Jotta elimistö pystyisi hyödyntämään juodun veden tarvitaan elektrolyyttejä. Muussa tapauksessa nautittu neste poistuu vetisen ulosteen mukana. Normaalisti lasillinen vettä imeytyy 20 minuutissa.

Elektrolyytit ovat mineraaleja, joita keho tarvitsee sekä solun ulkoisen (natriumin) että solun sisäisen (kalium) nestetasapainon säilyttämiseen. Elimistön tärkeimmät elektrolyytit ovat natrium, kalium magnesium  sekä kalsium. Nesteenvaihto solun ja solunulkoisen tilan välillä perustuu niiden välisen väkevyyseron tasoittamiseen, eli osmoosiin, jota aiheuttaa elektrolyyttisuolojen eri määrä eri puolella solukalvoa.
Kalium mahdollistaa ravintoaineiden liikkumisen soluissa ja samalla jätteiden poistamisen. Tämä on äärimmäisen tärkeää ja minun mielestäni kaiken kauneuden ja terveyden lähtökohta. Se miten hyvin soluaineenvaihdunta toimii määrittelee “kaiken”.

Muistakaahan, että kaliumin tankkaaminen magnesiumin käytön yhteydessä on AINA suositeltavaa! Kalium on turvotuksen ja kuivan ihon vihollinen numero yksi. Tämä onnistuu helposti esim. Aboa Medican Kalium-Magnesium valmisteella.

Nestetasapainon lisäksi elektrolyytit säätelevät mm. hermoimpulssien johtumista, lihas- supistuksia ja sen rentoutumista sekä sydänlihaksen toimintaa ja glykogeenin eli solun energiavarastojen muodostumista.