Entsyymit – elämämme eliksiirit, kirjaimellisesti

Entsyymit ovat meille elintärkeitä. Entsyymejä tarvitaan lähes kaikkiin elimistön reaktioihin.

Entsyymejä saa erityisen runsaasti tuoreista, kuumentamattomista hedelmistä, vihanneksista, iduista, jyvistä ja fermentoiduista tuotteista. Näiden pitäisikin olla pääasiallisin entsyymilähteemme. Kehossa entsyymejä valmistuu mm. sylkirauhasissa, haimassa ja suolistossa. 

Entsyymipuutos

Entsyymipuutos on valitettavan yleinen vaiva, joka oireilee ymmärrettävästi hyvin kokonaisvaltaisesti. 

Selkeimmät entsyymipuutoksen oireet ovat erilaisia iho- ja ruuansulatusongelmia kuten ihon kunnon yleistä huononemista ja ihottumia, vatsavaivoja, aineenvaihdunnan ”jumittamista”, painon heilahteluja ja jopa hiustenlähtöä. 

Immuniteetti voi olla matala ja energiatasot alhaalla, mikäli elimistösi kärsii entsyymipuutoksesta. Tunnetuin entsyymipuutos lienee laktoosi-intoleranssi, jossa suolistosta puuttuu laktoosin pilkkomiseen tarvittava laktaasientsyymi. 

Entsyymipuutoksen suurin syy on yleensä entsyymiköyhä, perinteinen länsimainen ruokavalio, joka kerryttää lisäksi kehoon kuona-aineita, mikä lisää entsyymikatoa entisestään. Myös erilaiset sairaudet, päihteet, kahvi, tupakka ja stressi kuluttavat elimistön entsyymivarastoja. 

Entsyymien tuotanto ja terve suoli = terve keho

Entsyymien ulkoisia lähteitä ovat entsyymipitoinen ravinto ja erilaiset entsyymivalmisteet. Ihmiskehossa entsyymejä muodostuu sisäisesti pääosin ruuansulatuskanavassa. 

Ihmisen sylki sisältää runsaasti etenkin amylaasi-nimistä entsyymiä, joka käynnistää hiilihydraattien pilkkomisen jo suussa, kunhan muistat pureskella ruuan huolella. 

Suoliston maitohappobakteerit tuottavat taas noin 25 % kaikista entsyymeistä. Tämänkin takia on tärkeää, että suoliston bakteerikanta on kunnossa.  Myös haima on tärkeä entsyymien tuottaja.  Mikäli haimassa on vajaatoimintaa, täytyy suolistoflooran yrittää paikata puutteellinen entsyymituotanto. Haiman ja suolistoflooran ongelmat heijastuvat siis suoraan koko kehon hyvinvointiin. 

Kun ravinteiden imeytyminen ja entsyymien tuotanto heikkenee, altistumme useille puutostiloille, taudeille, sairauksille ja allergioille. Ilman entsyymejä ravinteet eivät pääse solujemme käyttöön.  

Tilanne pahenee, jos entsyymitoimintaa ei saada nostettua normaalitasolle.  Tiivistetysti voisi siis todeta, että mikäli ruuansulatuselimistösi on ongelmissa, koko kehollasi on hätä.

Miten lisätä entsyymien saantia? 

Erityisesti raa’at tai kevyesti kypsennetyt vihannekset sisältävät paljon entsyymejä. 

Tämä on syy miksi kasvikset ovat kiistatta terveyden perusta. Marjoja tai muita kasviksia ei siis auta syödä vain kuivatussa tai vahvasti käsitellyssä tai kypsennetyssä muodossa, jos haluaa käyttöön niiden suurimman hyödyn eli elämäneliksiirimme entsyymit.

Länsimainen, teollistunut ja paljon eläinproteiineja sisältävä ruokavalio on myös tästä vinkkelistä elämää ylläpitämätön ruokavalio. Ongelma on onneksi helposti korjattavissa lisäämällä RUNSAASTI tuoreita tai kevyesti kypsennettyjä kasviksia ruokavalioon ja huolehtimalla suolistosta. 

Voit tukea entsyymien saantia, ruuansulatuksesi hyvinvointia ja siten entsyymien muodostusta hyvin tehokkaasti myös seuraavilla vinkeillä:

  • Syö vihersalaatti ENNEN ateriaa. Voit optimoida salaatin entsyymirikkauden lorauttamalla joukkoon omenasiiderietikkaa https://freetox.fi/tuote/foodin-omenasiiderietikka-luomu-500ml/
  • Smoothiet ovat loistava tapa lisätä ruokavalioosi tuoreita kasvikunnan tuotteita helposti imeytyvässä muodossa. 
  • Ota käyttöösi entsyymilisä! 
  • Jos ongelmasi on nimenomaan turpoava vatsa suosittelen GREAT EARTHIN ERGOZYME : https://freetox.fi/tuote/great-earth-ergozyme-90kaps/
    • JOS ONGELMASI ON VÄSYMYS, VASTUSKYVYN PUUTE, HUONOKUNTOISET HIUKSET, IHO TAI KYNNET NIIN SILLOIN SUOSITTELEN REGULAT-JUOMAA.:https://freetox.fi/tuote/aivan-kasittamaton-tarjous-regulatpro-bio-entsyymijuoma-350ml/   Se on entsyymivalmisteiden rolls royce.  Regulat on patentoidulla kolmen kuukauden fermentointimenetelmällä valmistettu ravintolisä, joka tukee super tehokkaasti elimistön omia entsyymiprosesseja. Yksi pullo sisältää noin korillisen erilaisia luomulaatuisia vihanneksia, pähkinöitä ja hedelmiä fermentoidussa, nestemäisessä muodossa.
    • Symbioottiset, suolistoon tarpeita monipuolisesti tukevat valmisteet ovat enemmän kuin maitohappovalmisteita. Näistä ykkönen on Living Nutritionin fermentoidut symbioottiset luomuvalmisteet: https://freetox.fi/brand/living-nutrition/

HUOM! Pelkkä maitohappokuuri purkista ei välttämättä paranna suolistoasi tai elimistösi entsyymitilannetta, vaan suoliston elpymiseksi tarvitaan myös bakteereille mieluista ruokaa. Usein ruokimme ruokavalinnoillamme haitallisia bakteerikantoja. Suolisto tarvitsee myös entsyymejä paikkaamaan valloilla olevaa entsyymikatoa. Suolistoflooran muutos on aikaa vievä, mutta tehokas prosessi.

Muista myös, että muutos entsyymitasoissa ja niiden tuotannossa on hidasta, mutta varmaa.  Muutokset ottavat oman aikansa, aina, mutta ovat varmasti sen arvoisia. Elpyminen entsyymitoiminnassa näkyy yleensä mm. lisääntyneenä vireystasona, toimivana ruuansulatuksena ja ihon sekä hiusten kunnon paranemisena.

Regulat valmisteella nopeutettua tätä prosessia huomattavasti!

Entsyymejä tarvitaan lähes kaikkiin elimistön reaktioihin. Ne toimivat solujen kemiallisten reaktioiden katalyytteina eli ne nopeuttavat tai laukaisevat reaktioita, joita tapahtuu soluissamme jatkuvasti.

Ilman entsyymejä reaktiot tapahtuisivat liian hitaasti, jolloin elämä ei olisi mahdollista.  Me kuolisimme. Entsyymeillä on siis osansa kaikissa aineenvaihdunnan tehtävissä, muun muassa ruoan pilkkomisessa, hapen ja hiilidioksidin kuljettamisessa, haavojen ja kudoksien paranemisessa, sydämen toiminnassa, kasvussa ja sairauksista paranemisessa.

Kehomme tarvitsee jatkuvasti valtavan määrän entsyymejä, sillä yksi entsyymi kykenee vain yhteen kemialliseen reaktioon. Ne ovat kuin avaimia, jotka avaavat lukittuja ovia, mutta vain oikea avain pystyy avaamaan tietyn oven ja vain silloin, kun avainta käännetään oikeaan suuntaan.

Toimiakseen entsyymit tarvitsevatkin kullekin entsyymille spesifin ympäristön eli sopivan lämpötilan, PH-tason ja suolapitoisuuden.