KSM66 Usein Kysytyt Kysymykset Vastattuina

 

FAQ / Harmonia KSM66:

Onko Harmonia KSM66:n käytöllä yhteisvaikutusriskiä muiden lääkeaineiden kanssa?

Yhteisvaikutuksia tai vakavia haittavaikutuksia lääkeaineiden kanssa ei ole raportoitu erittäin pitkäaikaisen ja laajankaan käytön yhteydessä eikä lukuisissa tutkimuksissa.  

Mahdollisia mutta erittäin harvinaisia haittavaikutuksia voivat olla:

Allergia ashwagandhalle (ilmenee kutinana tai ihottumana), lievä ohimenevä pahoinvointi, lievä ohimenevä turvotus. 

Tuotteella ei ole stimuloivaa tai aktivoivaa vaikutusta, vaan kehon toimintoja tasapainottava ja   normalisoiva. Tasapainottava vaikutus vähentää haittavaikutusten ja yhteisvaikutusten riskiä. 

Sopiiko Harmonia KSM66 käytettäväksi SSRI-lääkkeiden kanssa?

 (= yleisimmin käytettyjä masennuslääkkeitä)

Harmonia KSM66:n ja SSRI-lääkkeiden välisten haittavaikutusten ja/tai yhteisvaikutusten riski on hyvin pieni. Perustuen Harmonia KSM66:n tasapainottavaan vaikutukseen riski on todella vähäinen, että SSRI-lääkkeiden ja KSM66:n toiminta haittaisivat tai vahvistaisivat toisiaan kielteisellä tavalla.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa tapahtuvasta laajasta käytöstä (yli puoli miljardia päiväannosta vuodessa) huolimatta tunnettuja haittavaikutuksia ei ole raportoitu.

Kaikkien lääkevalmisteiden kanssa yhdessä käytettynä on syytä olla tarkkaavainen ja lopettaa Harmonia KSM66:n käyttö mikäli olo ei tunnu hyvältä. Hoitavalle lääkärille on myös hyvä informoida Harmonia KSM66 käytöstä.

Sopiiko Harmonia KSM66 käytettäväksi kilpirauhaslääke Levaxinin kanssa? 

(= Levotyroksiini-pohjainen lääke kilpirauhasen vajaatoimintaan. Suomessa mm. kauppanimellä Thyroxin)

Ashwagandha ei stimuloi, aktivoi tai lisää kilpirauhashormonin eli TSH:n tuotantoa. 

Tutkimuksia ashwagandhan ja levotyroksiinin yhteiskäytöstä ei ole, mutta pitkän käyttöhistorian aikana ei haittavaikutuksia ole raportoitu. 

Kaikkien lääkevalmisteiden kanssa yhdessä käytettynä on syytä olla tarkkaavainen ja lopettaa Harmonia KSM66:n käyttö mikäli olo ei tunnu hyvältä. Hoitavalle lääkärille on myös hyvä informoida Harmonia KSM66 käytöstä.

Vaikuttaako Harmonia KSM66 verenpainetta nostavasti?

Ei vaikuta verenpaineeseen nostavasti. Harmonia KSM66 lisää energisyyden tunnetta ja joissain tapauksissa tämä voidaan sekoittaa kohonneeseen verenpaineeseen. Korkeaa verenpainetta on seurattava säännöllisin mittauksin ja verenpainelääkityksen aikaisesta yhteiskäytöstä tulee informoida hoitavaa lääkäriä. Kaikkien lääkevalmisteiden kanssa yhdessä käytettynä on syytä olla tarkkaavainen ja lopettaa Harmonia KSM66:n käyttö mikäli olo ei tunnu hyvältä. 

Sopii Harmonia KSm66 käytettäväksi e-pillereiden tai muiden hormonivalmisteiden kanssa?

Laajan käyttöhistorian aikana ei ole tiedossa haittavaikutuksia. Tiedossa ei ole myöskään tapauksia, joissa ehkäisypillereiden teho olisi heikentynyt yhteiskäytön vaikutuksesta.  

Sopiiko harmonia KSM66 käytettäväksi diabeetikoilla?

Sopii. Tiedossa ei ole haitallisia yhteisvaikutuksia insuliinivalmisteiden kanssa käytettynä.

Stressihormoni kortisolin häiriintynyt tuotanto sekoittaa elimistön insuliinintuotantoa sekä verensokeritasoja. Ashwagandha vaikuttaa myös näihin tekijöihin tasapainottavasti ja normalisoivasti. 

Insuliinivalmisteiden kanssa yhdessä käytettynä on syytä olla tarkkaavainen ja lopettaa Harmonia KSM66:n käyttö mikäli olo ei tunnu hyvältä. Hoitavalle lääkärille on myös hyvä informoida Harmonia KSM66 käytöstä.

Miksi Harmonia KSM66 sisältää laktoosia ja mahdollisia maitoproteiinin jäämiä?

Täyden spektrin uutetta ei voi tehdä millään muulla tavalla kuin käyttämällä uuttamisessa maitoa.

Maito uuttamisaineena tehostaa uutteen imeytymistä ja vaikutusta. 

Harmonia KSM66:n uute valmistetaan menetelmällä, jossa käytetään sekä maitoa että vettä. Prosessia kutsutaan nimellä Green Chemistry, ja se on täysin ympäristöystävällinen.

Paljonko kapselissa on laktoosia?

Kapselin sisällöstä maidon määrä vastaa 1/900 osaa teelusikallista. Laktoosi-intolerantikko ei reagoi näin mikroskooppiseen määrään. 

Paljonko kapselissa on maitoproteiinia?

Yksi kapseli voi sisältää < 2%  maitoproteiinia. 

Sopiiko Harmonia KSM66 käytettäväksi raskauden ja imetyksen aikana?

Kliinisiä tutkimuksia raskaana olevilla ja imettävillä naisilla ei ole tehty, kuten ei useimpien muidenkaan ravintolisien kohdalla. Eläimillä tehdyt tutkimukset osoittavat ashwagandha-juuren (KSM66) olevan turvallista.

Tarkkojen tutkimusten puuttuessa emme suosittele tuotetta käytettäväksi raskauden ensimmäisinä kuukausina. Ashwagandhaa käytetään paljon maidontuotannon lisäämiseen imetyksen aikana.

Onko Harmonia KSM66:n käytössä pidettävä taukoja?

Ei ole mitään syytä tai tarvetta pitää taukoja Harmonia KSM66:n käytössä. 

Tauon pitäminen on kuitenkin luonnollista, kun tuntee saaneensa lisää liikkumavaraa ja voimia.

Useimpia muita adaptogeenejä (ruusujuurta, venäjänjuurta, palsamiköynnöstä, ginsengiä) suositellaan sitä vastoin yleensä käytettävän kuureina. 

Miksi Harmonia KSM66:n withanolidipitoisuutta ei ilmoiteta?

Withanolidipitoisuutta ei ilmoiteta, koska sen osuus vaikutuksesta on pieni. Harmonia KSM66:n ashwagandha uutteessa on satakunta vaikuttavaa ainetta, joten ei voi tuijottaa vain yhteen ainesosaan. Harmonia KSM66 sisältää uutetta, jossa on standardoitu eniten vaikuttavia ainesosia.

Minkä ikäisestä alkaen voi käyttää Harmonia KSM66:a?

8-10 vuotiaasta alkaen voi käytön aloittaa yhden kapselin päiväannoksella.

Kuinka nopeasti Ashwagandhan vaikutus alkaa?

N. 2-3 viikon kulutta käytön aloituksesta. Minimiannostus on 600 mg ashwagandha vuorokaudessa.

Tuotteen käyttö aiheutti sydämentykytyksiä, voinko jatkaa tuotteen käyttöä?

Kyseessä voi olla harvinainen mutta mahdollinen allerginen reaktio ja käyttö on syytä lopettaa. 

Mitä jos Harmonia KSM66 aiheuttaa unettomuutta?

Kapselit kannattaa ottaa aamulla, jos meinaavat häiritä yöunta. KSM66 nostaa kehon energiatasoja, ja esim. iltapäivällä otetun annoksen teho voi olla energiatasojen suhteen vahvimmillaan juurikin yöaikaan. Ubikinonilla on tämä sama ominaisuus.

Kannattaa testata, tuleeko samoja unihäiriöitä mikäli ottaa kapselit aamulla.  Keholla menee toki myös hetki tilanteen tasoittumiseen. mutta mikäli olo ei helpotu n. viikon käytöllä tai olo pahenee huomattavasti, kannattaa käyttö lopettaa. 

Harmonia KSM66 ja alhaiset kortisolipitoisuudet?

Kun keho ei kykene tuottamaan kortisolia, on se seurausta siitä, että lisämunuaiset ovat väsyneet ja stressaantuneet pitkään, eivätkä jaksa tuottaa kortisolia. Tällainen kortisolin vähäinen tuotanto on yhtä stressaavaa keholle kuin liian korkea. KSM66 pyrkii myös tasapainottamaan kortisolitasoa. KSM66 lisää kehon vastustuskykyä stressiin. Keho ja jopa lisämunuaiset rauhoittuvat ja elpyminen alkaa.

Tärkeää on muistaa, että Ashwagandha ei ole kortisolitasojen laskija (sanan merkityksessä) – kortisolin väheneminen on seurausta kehon vastustuskyvyn lisääntymisestä stressiin. Siksi Ashwagandha-hoidon alhaisilla kortisolipitoisuuksilla ei pitäisi olla ongelmia. Nekin voidaan tulkita stressiseurannaisina.

Montako viikkoa kestää ashwagandhan kerääminen ja kuinka nopeasti tuotteet matkustavat Suomeen?

 Ashwagandhan istutuksesta sen satoon kestää lähes vuosi.  Ashwagandha istutetaan kesäkuussa, monsuunisateen aikaan. Sateet kestävät yleensä 2 tai 3 viikon ajan ja se on ainoa vesi, jonka kasvava Ashwagandha saa. Kasvit kerätään keväällä. Intiassa valmistettu Ashwagandha juuriuute kuivataan ja toimitetaan Ruotsin kautta Tanskaan, jossa kuivattu uute kapseloidaan. Kuivatun uutteen matka Intiasta Ruotsin kautta Tanskaan kestää 4-6 päivää, jossa on tehdas. Kapselointi ja pakkaaminen kestää noin kuukauden, jonka jälkeen tuote on valmis ja lähetetään Suomeen.

Voiko Harmonia KSM66- tuotetta käyttää, jos on Ms tauti? Voiko aiheuttaa pahenemista kun on adaptogeeni? Onko esim. tutkimus tulosta siitä mitä tapahtuu jos Ms tautia sairastava tätä tuotetta käyttää?

Ashwagandhaa ei saa koskaan käyttää MS-lääkityksen korvikkeena, kuten ei tietysti missään muussakaan lääkitystä vaativassa tapauksessa.  Ehdottaisimme neuvonpitoa hoitavan lääkärin kanssa ennen ashwagandhan aloittamista ja toki hoitavan lääkärin on syytä tietää mahdollisesta käytöstä.
Ashwagandhaa käytetään kyllä Ayervedassa myös MS-potilaille, mutta tämäkin tapahtuu lääkärien seurannassa. Ashwagandhan tasapainottavan vaikutuksen perusteella sillä ei pitäisi olla esteitä MS tapauksien kanssa yhdessä, mutta tietäen taudin vakavuuden keskustelisin ennen käytön aloittamista lääkärin kanssa. Vaikutukset ovat yksilöllisiä. Stressi pahentaa MS-oireita ja siksi Ashwagandhaa yleisesti käytetään hyvinkin paljon MS-potilailla. Adaptogeenit vaikuttavat tässäkin tapauksessa varmasti hyvin yksilöllisesti, joten en ikävä kyllä osaa antaa tähän täysin yksiselitteistä vastausta.  Tiedossa ei ole raportoituja esteitä yhteiskäytölle, mutta jälleen tuo yksilöllinen vaikutus. Oltava tarkkana ja kuulosteltava oloaan, mikäli olo tuntuu huonolta on käyttö syytä lopettaa.

Onko KSM66 listattu doping vapaaksi aineeksi?

Harmonia KSM66 sisältää vain yhtä, luomulaatuista ainesosaa eli täyden spektrin ashwagandhauutetta. Luomulaatuisuus sisältää luonnollisesti sen, että mitään ylimääräisiä ainesosia ei valmisteeseen lisätä. Harmonia KSM66:tta valmistava yhtiö – Ixoreal – on yksi alamme parhaiten sertifioiduista yhtiöistä muun muassa jäljitettävyyden sekä puhtauden osalta. Harmonia KSM66:n raaka-aine on BSCG:n (Banned Substances Control Group) sertifioima. 

BSCG on yksi USAn johtavista antidoping-organisaatioista testaten yli 200 WADAn (Maailman Antidopingtoimisto) sekä lukuisten urheilusarjojen ja -organisaatioiden kieltämää lääkeainetta ravintolisistä sekä niiden raaka-aineista. Tämän lisäksi BSCG testaa myös lähes 200 sallittua, vapaan kaupan lääkeainetta.  Aiheesta voi lukea lisää täältä:

https://www.bscg.org/announcementspress/ksm-66-ashwagandha-now-bscg-certified-drug-free/

Lähteet:

Madhaw Singh Baghel (tohtori I.P.G.T. & R.A. Gujurat Ayurveda University, Jamnagar)

Ram Kishorjoshi (tohtori, Institute of Ayurveda Jaipur) 

Souvik Bhattacharyya, (tohtori, Ixoreal)

Tejal Athavle-Limaye, (Ruotsissa toimiva intialainen ayurvedalääkäri)