MIKSI KUITU ON MEILLE NIIN ÄÄRIMMÄISEN TÄRKEÄÄ?

MIKSI MINÄ SYÖN KUITULISÄÄ VAIKKA RUOKAVALIONI SISÄLTÄÄ ERITTÄIN RUNSAASTI KASVIKUITUA?

Siksi, että kun olen aloittanut kuitulisän käytön vatsani ja koko olemukseni on saanut aivan uuden hehkun ja hyvinvoinnin. En tiedä tavoitatteko sitä mitä minä tarkoitan, mutta minun vatsani on sisältä pehmeä! Vatsa toimii ihanasti ja nälkä pysyy poissa pitkään!

Helppo teko hyvinvoinnillesi! Lisäät päivääsi kaksi ruokalusikallista nyt ilmaista kuitua, juot 2-3 litraa vettä ja fiilaat miten hyvä olo sinulle seuraavien viikkojen aika kehittyy! 

Me lisäämme automaattisesti tämän valmisteen 100 seuraavaan tilaukseen! 

Tietyissä ravintosuuntauksissa on vallalla ajatus,  että kuitusuositukset olisivat leipäteollisuuden propagandaa, mutta saanen olla tässäkin eri mieltä.

Kun ihminen on elänyt vuorovaiktuksessa luontoon ennen teollisuutta ihmisen ruokavalio on sisältänyt jopa 100g kuitua päivässä. https://www.nature.com/articles/1602486

Nykyiset ravintosuositukset suosittelevat 25-35 grammaa päivässä. Kuitua saadaan hedelmistä, kasviksista ja täysvijtuotteista.  Me tarvitsemme kuitua monipuolisesti kuitua, eri lähteistä. Tämä on jäänyt minulta toteutumatta, kun olen jättänyt pois viljatuotteita. Ruokavaliossani oleva kasvikuitu  voi olla hiukan turhankin vaikeasti sulavaa ja tuskaista vatsalleni.

Kuidun saanti voi olla miltei olemantonta, jos ihmisen ruokavalio sisältää paljon teollisesti prossoitua ruokaa tai noudat esim runsasrasvaista ketogeenista ruokavaliota. Ravintokuitu koostuu kasvisten osista, jotka eivät sula ohutsuolessa. Kuitu ei tarjoa juuri energiaa, vaan se auttaa ruuansulatusta ja ruokien imeytymistä.

Kuidut jaetaan liukoiseen ja liukenemattomaan kuituun. Ihminen tarvitsee molempia.

Liukoinen kuitu on tärkeää vatsan ja ohutsuolen toiminnan kannalta, sillä se imee rasvaa ja  sokeria hidastaen näiden imeytymisen verenkiertoon:

  • Verensokerin nousu aterian jälkeen hidastuu
  • Se lisää ulostemassaa. ja aktivoi lihassupistuksia, joten ruoka kulkeutuu eteenpäin suolistossa
  • Kaurasta ja ohrasta peräisin olevien betaglukaanien nauttiminen osana ateriaa auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuuden kohoamista kyseisen aterian jälkeen. 
  • Liukoinen kuitu sitoo rasvoja ja kolestorolia. 
  • Pektiinit edistävät veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina. Kauran beetaglukaanit laskevat tutkitusti kolesterolia ja alentaa huonoa kolesterolia.

Aika merkittäviä asioita.

Liukenematon kuitu taas on tärkeää paksusuolessa, jossa se sitoo veden, bakteerit ja haitalliset aineet  ulosteeseen. 

Ravintokuitu on myös bakteerikannan ravintoa. Jos ruokavaliossa ei ole kuitua tarpeeksi, paksusuoleen siirtyy vain vähän ulostetta.  Kun massaa ei ole, tämä aiheuttaa vatsakramppeja ja vatsakipuja. Kuitujen määrän lisääminen voi auttaa vatsan ongelmiin molempiin suuntiin. Kuidut sitovat nestettä ja näin se voi lieventää ripulin oireita. Toisaalta se lisää ulostemassaa ja tehostaa siirtymistä suolistossa, joten kuidun lisääminen on hyvä apua ummetukseen.

Vähän kuituja sisältävä rasvainen ruokavalio on yhdistetty mm suhteellisen korkeaan estrogeenitasoon veressä. Itse suosin korkeakuitusta ruokavaliota myös tämän vuoksi. Minulle on tärkeää huolehtia hormonitasapainosta optimaalisen terveydentilan vuoksi. Hormonit ovat äärimmäisen tärkeitä mielialan, unen, rasvanpolton, aineenvaihdunnan ja tulevien vaihdevuosienkin oireiden vuoksi. Suvussani on esiintynyt runsaasti myös hormoniperäisiä syöpiä kuten rintasyöpää ja eturauhassyöpiä. 

Näiden seikkojen vuoksi runsaskuituinen, puhdas, ravinnetiheä, monipuolinen ravinto on minulle äärimmäisen tärkeää, aina. Syklisyys, syömisen oikea ajoittaminen ja sopivasti paastoa, ah! 

Käytän itse 2 ruokalusikallista vuorokaudessa Freetoxin ja Puhdas+n KETOPOWER kaurakuitulisää oliivinhedelmäuutteella monipuolisen ja kasvisvoittoisen ruokavalion lisäksi. Kuituvalmisteen käytön yhteydessä on suositeltavaa juoda vettä 2-3 litraa päivässä. Kuitu nimittäin sitoo suolistossa nestettä.

Kaiken muun hyvän lisäksi oliiviöljyn polyfenolit edistävät veren rasva-aineiden suojaamista hapettumisstressiltä.

Voi hyvin ihana!