MCT-öljy ja Kapryylihappo, Helpotusta Ketoosin Siirtymävaiheeseen, Energiaa ja Aivoruokaa

PAINONHALLINTAA, ENERGIAA JA AIVOLLE RUOKAA

MCT-öljyn nimi tulee sanoista Medium Chain Triglycerides eli keskipitkäketjuiset rasvahapot.

Nämä keskipitkäketjuiset rasvahapot näyttävät imeytyvän elimistöön pitkäketjuisia rasvahappoja eli muita rasvoja nopeammin, minkä johdosta niistä saa nopeasti energiaa. Myös tutkimuksissa, joissa pitkäketjuiset rasvahapot korvattiin MCT-rasvoilla, huomattiin, että MCT-rasvat auttoivat painonhallinnassa.

Tämän vuoksi etenkin urheilijat ja painonpudottajat suosivat MCT-öljyä. MCT-öljyä käytetään myös yleisesti rasvojen ja vitamiinien imeytymishäiriöiden ravitsemushoidossa, aivotoiminnan tukemisessa sekä ketogeenisen ruokavalion tukena. 

MCT-öljyä valmistetaan sekä kookoksesta että öljypalmun ytimen öljystä ja se sisältää yleensä sekä kapryylihappoa (C-8) että kapriinihappoa (C-10).

Väritöntä, mautonta ja hajutonta MCT-öljyä on helppo käyttää ruuissa ja juomissa. Sitä voi lisätä lämpimiin ruokiin, smoothieen, salaatteihin ja keittoihin. MCT-öljy on myös suositun RASVAKAHVIN tärkeä ainesosa. Vaikka MCT-öljy kestää äärimmäisen hyvin kuumuutta, paistamista öljyllä ei kuitenkaan suositella, sillä sen maku voi muuttua paistettaessa kitkeräksi. 

MCT-öljyn käyttö olisi hyvä aloittaa maltillisesti, noin. 1 tl päivässä ja nostaa annosta vähitellen maksimissaan ruokalusikalliseen päivässä. Liian suuri aloitusannos voi aiheuttaa vatsavaivoja. 

Miten kapryylihappo eroaa MCT-öljystä?

Kapryylihappoon käytetään vain kookosöljyn ketogeenisin osa, aivot pystyy hyödyntämään kapryylihappoa energiaksi huomattavasti paremmin, kuin MCT-öljyä. Se on myös ketogeenisempi ja stydimpi, kuin MCT-öljy. 

Niin kapryylihappoa kuin MCT-öljyä valittaessa on hyvä kiinnittää huomiota sen alkuperään ja suosia eettistä ja ekologista 100% kookosöljypohjaista öljyä.

Freetox suosikit: MCT ja Kapryylihappo.

LUE KOOKOSÖLJYSTÄ TÄSTÄ!