Onko ravintolisän nauttimisen ajankohdalla merkitystä?

Jotta ravintolisistä saa parhaan mahdollisen hyödyn, niiden ajoitukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Käyn seuraavassa läpi muutamia yleisimpiä ravintolisiä ja niiden optimaaliset ajankohdat.

D-vitamiini kannattaa ottaa aina aamiaisen yhteydessä. D-vitamiini voi joillakin vaikuttaa heikentävästi melatoniinin eritykseen, ja näin vaikeuttaa nukahtamista – tai heikentää unen laatua.

Muista että D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini (tai itseasiassa hormoni), ja se vaatii imeytyäkseen riittävästi rasvaa, eli varmista että aamiaisesi sisältää esimerkiksi pähkinöitä, avokadoa, manteleita tai kookosöljyä.

Sinkki kannattaa samoin nauttia aina aamiaisen yhteydessä. Sinkki voi joillakin vaikuttaa lievästi piristävästi.

C-vitamiini voi sekin olla herkillä ihmisillä lievästi piristävä, eli sekin kannattaa nauttia aamulla/aamupäivällä

Magnesium kannattaa puolestaan nauttia illalla, ennen nukkumaanmenoa. Magnesium rentouttaa, joten se voi auttaa nukahtamista ja parantaa unen laatua.

Kalsium kannattaa sekin nauttia iltaisin.

Maitohappobakteereja kannattaa käyttää useita kertoja vuorokaudessa. Huomaathan, että boulardii-hiivaprobiootti on ainoa probioottikanta joka kestää lämpöä. Kaikki muut maitohappobakteerit kannattaa nauttia siis joko tyhjään vatsaan, tai sellaisella aterialla, jolla et syö kuumia ruokia.

Kollageeni kannattaa nauttia tyhjään vatsaan – mielellään juuri ennen nukkumaanmenoa. Kollageeni imeytyy parhaiten tyhjään vatsaan otettuna, ja sen sisältämä glysiini-niminen aminohappo voi parantaa unen laatua.

Kollageenin sisältämä glysiini voi parantaa myös vatsan ja suoliston kuntoa

K2-vitamiinin nauttimisen ajankohdalla ei ole merkitystä.

Aminohapot -kuten glutamiini ja arginiini– kannattaa nauttia aina tyhjään vatsaan. Käyttömäärästä riippumatta, aminohappojen päiväannos kannattaa jakaa kahteen tai kolmeen osaan.

Erilaiset kuidut voi nauttia joko tyhjään vatsaan, tai aterian yhteydessä. Riippumatta siitä paljonko kuituja käytät, päiväannos kannattaa jakaa kahteen tai kolmeen osaan.

Näitä yksinkertaisia ohjeita noudattamalla varmistat helposti, että saat käyttämistäsi ravintolisistä parhaan mahdollisen hyödyn.

Artikkelin kirjoittaja suomalaisten hyvin tuntema ravintovalmentaja Sami Sundvik. Sami on toinen kotimaisen Puhdas+ ravintolisäsarjan perustajista ja omistajista.

”Olen opiskellut ravintoon ja terveyteen liittyviä asioita yli 20 vuoden ajan – ja harjoitellut kuntosalilla lähes 30 vuotta. Ruoan ja ravintolisien parissa olen työskennellyt kohta 20 vuotta, viimeiset 4 vuotta oman ravintolisäsarjani parissa.

Olen tehnyt satoja henkilökohtaisia valmennuksia, ja erilaisten verkkovalmennusten kautta ollut mukana valmentamassa lähes kymmentätuhatta suomalaista.

Superterveys, optimaalinen vireystaso ja suorituskyky on mielestäni paljon yksinkertaisempi asia kuin monet valmentajat tai ravitsemusterapeutit väittävät. Samat perusasiat tukevat jokaisen terveyttä, sama koskee myös huonoja valintoja. Mustikka on aina mustikka, ja korvapuusti on aina korvapuusti. Puhdasta, prosessoimatonta ravintoa, sopiva määrä liikuntaa, riittävä määrä lepoa, mielekäs työ ja hyvät ihmissuhteet ovat terveyden tärkeimmät kulmakivet.”

Terveisin,

Sami 

ALE
Varasto loppu
ALE
ALE
ALE